Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj graška
  • 19.11.2023. 07:30

Jesenska ili proljetna sjetva graška? Koje su prednosti i mane?

Grašak se do kraja studenog može još sijati u južnim područjima. No, poseban oblik je kasna zimska sjetva kada u zemlju polažemo sjeme koje ostaje neaktivno, uspavano, zbog niskih temperatura, prekriveno snijegom.

Foto: Depositphotos/muzsy
  • 467
  • 44
  • 0

Jedna od povrtlarskih vrsta koja ima izuzetno povoljno djelovanje na tlo je grašak. Osim što ćemo njegovom sjetvom osigurati berbu, obogatit ćemo zemlju korisnim elementima, povećati njegovu plodnost i rahlost. Kao predusjev djeluje pozitivno na većinu drugih biljnih vrsta koje uzgajamo i doprinosi njihovoj rodnosti.

Prednosti i mane jeseni i proljeća

Sjetva graška tijekom jeseni ima niz prednosti. U zimskom razdoblju ova kultura akumulira hranjive tvari, prije svega dušik, sprječava eroziju, može se iskoristiti kao zeleno gnojivo.

Nakon skidanja ljetnih kultura ima dovoljno vremena da se zemlja obradi i pripremi za sjetvu koja se u kontinentalnim područjima obavlja tijekom listopada i početkom studenog, a u južnim i do kraja studenog. Cilj je da do pojave mraza, snijega i niskih temperatura imamo mlade biljke koje su dovoljno narasle i razvile se da mogu izdržati takve uvjete. Preranom sjetvom one prerastu i postaju osjetljive na mraz, dok kod prekasne, niske temperature mogu biti pogubne za biljke u fazi nicanja.

Možemo ga sijati u redove ili kućice. Kod sjetve u redove na pripremljenoj parceli ili gredici napravimo plitke kanale dubine do 3 cm. Međuredni razmak je od 15 do 20 cm, a razmak u redu je od 5 do 7 cm.

Može se iskoristiti kao zeleno gnojivo (Foto: Depositphotos/beorm)

U ovom razdoblju mlade biljke mogu napasti lisne uši i zbog toga usjev treba redovno pregledati i pravovremeno štititi. Ponekad se javljaju i bolesti tipične za hladnije vremenske uvjete. Oštre zime bez snježnog pokrivača mogu dovesti do smrzavanja, a prevlažna sredina do truljenja. Kako bi smanjili gubitke, grašak možemo uzgajati u tunelima koji će ih zaštiti preko zime.

Prednost jesenske sjetve je što biljke nastavljaju rasti u rano proljeće, ranije plodonose, imaju dovoljno vlage u tlu, uspiju izbjeći neke opasne štetnike, a tu u prvom redu izbjegavamo crvljivost plodova i štetu od žiška.

Grašak se sije u rano proljeće čim nam vrijeme dozvoli

I pored toga što je tehnika skoro ista, proljetna sjetva može biti problematična iz više razloga. Potrebno je pričekati da se tlo ugrije kako bi pristupili obradi  i sjetvi. Obično je to u ožujku, ali nepovoljni uvjeti mogu termin sjetve odložiti što povećava problem napada štetnika i pojave bolesti. U nekim godinama proljeća su suha i neophodno je zalijevanje. Prednost je što u povoljnim uvjetima grašak niče ujednačeno, biljke brzo rastu.

Sjetva pred zimu

Poseban oblik je kasna zimska sjetva kada u zemlju polažemo sjeme koje ostaje neaktivno, uspavano, zbog niskih temperatura, prekriveno snijegom. Prednost je što ovakvo sjeme klija i niče vrlo rano u proljeće. Biljke su izuzetno otporne, a usjev izbjegava najveći broj štetnika i bolesti.

Nedostatak je što nam trebaju veće količine sjemena, jer je veliki broj zrna koja će propasti. Drugi problem je neujednačeno nicanje i razvoj što stvara probleme tijekom perioda vegetacije, oko zaštite i berbe.


Povezana biljna vrsta

Grašak

Grašak

Sinonim: - | Engleski naziv: Garden pea | Latinski naziv: Pisum sativum L.

Grašak je jednogodišnja zeljasta biljka iz porodica Lepirnjača (Fabaceae syn. Legumiosae). Sadrži bjelančevine (legumin, legumelin, vicilin, trigonelin i dr.), šećer, škrob,... Više [+]

Tagovi

Grašak Sjetva graška Jesenska sjetva graška Zimska sjetva graška Proljetna sjetva graška Bolesti graška Zaštita graška Mane Prednosti


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ovakav kruh su pekle moja baka i teta. U krušnoj peći. Kao dijete baš i nisam bila luda za njim. Bio je nekako žilav, kiselkast... Danas su oni ultrapopularni, nazivaju ih craft kruhovima, a rade se od sourdougha. I moje bake i teta su imal... Više [+]