Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Spašavanje uroda
  • 05.06.2023. 12:00

Jagode i povrće poharalo je olujno nevrijeme s tučom - kako im pomoći?

Stručni savjetnik Zoran Kajić pojasnio je kako pomoći stradalim biljkama nakon nestabilnog vremena i mjestimično tuče te velikih dnevnih oscilacija temperatura.

Foto: Depositphotos/adam_r
  • 1.857
  • 114
  • 0

Olujno nevrijeme s tučom koje je za vikend pogodilo dolinu Neretve, posebice Metković i okolicu, dodatno je poharalo već stradale usjeve i nasade. 

Kako im pomoći nakon nestabilnog vremena i mjestimično tuče te velikih dnevnih oscilacija temperatura, pojasnio je savjetnik Uprave za Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede, Zoran Kajić.

"Primjena bio-stimulatora i ojačivača biljaka na osnovi aminokiselina znatno doprinosi fiziološkim procesima oporavka od nastalih oštećenja biljnoga tkiva jačanju i oporavku od nastalih šokova, obnovi žila te pomaže u aktiviranju i jačanju obrambenih mehanizama biljaka", napominje dodajući da se mogu primijeniti i pripravci koji u sebi sadrže i bakar pa će ujedno i dezinficirati nastale rane. Potom se treba nastaviti s redovitim zaštitama od bolesti i štetnika.

Kod jagoda za sivu plijesan (Botrytis cinerea) savjetuje primijeniti Taegro, Pyrus 400 SC, Signum, Switch 62,5 WG, Serenade aso, Ortiva, i dr., a protiv pepelnice jagode (Podosphaera aphanis syn. Oidium sp., Sphaerotheca macularis) primijeniti Ortiva, Quadris, Score ili druge registrirane s kraćom karencom pred branje.

Poberite oštećene plodove 

Kod pojave tripsa (Frankliniella spp.) kaže da treba primijeniti jedan od registriranih kao što su Laser i Kraft (primjena za oba pripravka samo u večernjim satima), Scatto ili Poleci plus.

Kod pojave jednog od crvenih pauka (Tetranychus urticae, Panonychus ulmi) jedan od pripravaka registriranih za tu namjenu Milbeknock, Kraft 18 EC ili Vertimec 18 EC ili Vertimec pro i to najbolje poslije branja u večernjim satima, pri smanjenom osvjetljenju. Dok protiv lisnih ušiju (Aphis spp.) koristiti Decis 100 EC, Poleci plus, Scatto ili dr registrirane.

"Korisno je primjenjivati i nešto iz programa korisnih mikroorganizama koji se koriste u ekološkoj proizvodnji, a mogu se primijeniti i sustavima kap po kap kao trichoderma vrste, pseudomonas ili bacillus vrste koje pomažu kod smanjivanja brojnosti prisutnih patogena", navodi stručnjak ističući da bi oštećene plodove trebalo pobrati da ne ostaju na biljkama kao hranjiva podloga za razvoj patogena.

Nakon poplave tuča - uništeni nasadi jagoda, lubenica, dinja, breskve, nektarine

Na malim površinama za sve bolesti lista korisna je, dodaje, mjera sakupljanja i spaljivanja zaraženih listova. Zaštitu kemijskim sredstvima treba započeti čim se primijete prvi simptomi, pazeći na registracije sredstava i poštivanje karenci.

Kada je u pitanju oporavak povrća, mogu se primijeniti i pripravci koji u sebi sadrže i bakar pa će ujedno i dezinficirati nastale rane, a potom se treba nastaviti sa redovitim zaštitama od bolesti i štetnika.

Po potrebi za nematode primijeniti: Velum prime, Vydate, Nemadate, Bioact Prime i dr. registrirane, a za plamenjaču rajčice i krumpira (Phytophthora infestans) te plamenjaču krastavca (Pseudoperonospora cubensis) one kao što su: Revus, Ranman top, Proxanil 450SC, Ortiva, Ridomil gold R, Previcur Energy, Proplant, Polyram DF, Neoram WG, Champion WG 50, i dr., pazeći na registracije po kulturama.

Ljepljive žute i plave ploče 

Za pepelnicu tikvenjača (Erysiphe cichoracearum, Sphaerotheca fuliginea, Podosphaera xanthii) savjetuje Nativo 75 WG,  Karathane gold 350 EC, pepelnicu rajčice i paprike (Leveillula taurica) primijeniti Nativo 75 WG, Signum i dr. pazeći na registracije.

"Za lakše praćenja štetnika u nasadima poželjno je postaviti ljepljive žute i plave ploče malo iznad listova i redovito pratiti promjene ulova štetnika na pločama", ističe navodeći i da za lisne uši (Aphididae) treba primijeniti pripravke: Pirimor 50 WG, Teppeki 500 WG, Mospilan 20 SG, Closer, Karate zeon, Neemazal-T/S i sl.

Savjetuje za stakleničkog i duhanovog štitastog moljca (Trialeurodes vaporariorum, Bemisia tabaci) koristiti sredstva kao što su: Closer, Abanto, Requiem prime, i dr. pazeći na registracije po kulturama.

Za slučaj pojave kalifornijskog tripsa (Frankliniella occidentalis) neki kao što su: Requiem prime, Kraft 18 EC, Vertimec 018 EC, Laser. i to u večernjim satima, pri smanjenom osvjetljenju, jer dnevna svjetlost brzo razgradi ove aktivne tvari, dok Exalt 25SC, Neemazal-T/S, primijeniti dok su ličinke u mlađim stadijima.

Stručni savjetnik Zoran Kajić napominje da za južnoameričkog moljca rajčice (Tuta absoluta), neke sovice (Noctuidae) treba koristiti Alverde, Ampligo, Voliam targo, Neemazal-T/S, Lepinox plus i druge registrirane po kulturi.

Kod pojave koprivine grinje (Tetranychus urticae) među registranim su Voliam Targo, Requiem prime, dok Kraft 18 EC ili Vertimec 18 EC, treba primijeniti u večernjim satima, pri smanjenom osvjetljenju.

"Pri odluci za biološki model suzbijanja tripsa u paprici treba pripaziti na uvjete primjene zaštitnih sredstava u nasadu i prije sadnje, a već kod sadnje tražiti od dobavljača informaciju koji pripravci se smiju koristiti u nasadu prije i nakon unosa korisnih organizama", naglašava ovaj stručnjak ističući da sredstva za zaštitu bilja treba primijeniti prema priloženoj uputii, a sukladno registraciji. koju možete provjeriti u FIS sustavu


Izvori

Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede


Tagovi

Tuča Olujno nevrijeme Poharani usjevi Stradale jagode Stradalo povrće Kako pomoći Savjet Zoran Kajić


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?