Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj povrća
  • 10.06.2022. 16:30
  • Brodsko-posavska, Orubica

Ivan Štivičić: Cijene su nam ostale iste, a troškovi otišli uduplo

Sade se paprike, dinje, lubenice, a krenula je i berba jagoda na području Orubice. Ekipa Slavonskobrodske televizije posjetila je dva tamošnja proizvođača.

Foto: Youtube/Printscreen
  • 658
  • 89
  • 0

Proizvođači na području Orubice krenuli su sa sadnjom povrtnih kultura. Posadili su paprike, dinje lubenice, a krenula je i berba jagoda.

Obitelj Smolić uz ratarstvo bavi se i povrtlarstvom. "U jeku je sadnja paprike, a sadimo ju na površinu od jednog jutra i to na foliju", rekao je krajem svibnja Mario Smolić za Slavonskobrodsku televiziju dodavši da uzgajaju i lubenice i dinje te kupusnjače.

Od pripreme zemlje do presadnica i berbe sve rade sami uz pomoć nekoliko nadničara. Za sadnju paprike trebalo im je nekoliko dana. "Navodnjavanje je kap na kap na foliji pa moramo saditi ručno što je fizički naporno", kaže Mario.

Uz sadnju različitih povrtnih kultura u njihovom susjedstvu obitelj Štivičić krenula je u berbu jagoda. "Ona je u punom jeku i uspjeli smo dogurati do početka velike berbe", kaže Ivan Štivičić. Naime, ove godine očekuju od 2 do 2,5 tone jagoda.

Kada je u pitanju uzgoj Ivan ističe da je ona traži posebnu njegu, a ako joj ne omogućite sve potrebne uvjete ne možete očekivati ni značajan prinos.

Štivičići uzgajaju oko 4 tisuće sadnica koje odlikuje visoka razina šećere, svake druge godine ih mijenjaju kako bi se održala odlična kvaliteta.

"Cijene su nam ostale iste kao i unazad par godina, a troškovi su otišli duplo. Mi smo u Slavoniji, ne na moru niti u Zagrebu i to je naša platežna moć", zaključio je Ivan.

Više pogledajte u emisiji život i selo Slavonskobrodske televizije:


Tagovi

Mario Smolić Ivan Štivičić Uzgoj povrća Berba jagoda


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner

Slavonskobrodska televizija

Mile Budaka 1/4, 35000 Slavonski Brod, Hrvatska
tel: +385 (0)35 210 250, e-mail: sbtv@sbtv.hr web: http://sbtv.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo