Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Duhan
  • 25.08.2013.

Isplativ uzgoj duhana

Oko 60 posto duhana završava na svjetskom tržištu i to u Europi, Aziji, Africi i Latinskoj Americi

  • 2.268
  • 106
  • 0

Proizvođači duhana imaju izuzetno visoke troškove koji su unatrag nekoliko godina rasli i do 40 posto, ponajprije cijena energenata. Duhanci su veliki potrošači energije, a cijena duhana je ista ili je simbolički otišla gore i ne prati rast troškova. I duhanci su zakinuti za dio potpora iz državnog proračuna, što im smanjuje dohodovnost. Proizođači duhana su do sada dobili u prosjeku nešto više od 80 posto poticaja za 2012. godinu. Već početkom godine, isplaćeno je 15 od ukupno 220 milijuna kuna potpora kako bi se što prije povoljno nabavili repromaterijali i krenulo u proljetnu sjetvu. A onda je isplaćeno gotovo 200 milijuna kuna na račune duhanaca.

Dodatni problem stvara im suša koja će oštetiti dio duhana, što će smanjiti prinose, a na kraju godine dogodit će se da će proizvođači duhana negativno poslovati.

Površine pod navodnjavanjem dobre su kvalitete i kvantitete, dok površine bez navodnjavanja trpe velike štete od suša.

U tijeku je berba duhana, i do sada je obrano tridesetak posto lista, koji otkupljuju Hrvatski duhani, u sastavu Adris grupe iz Rovinja. Oko 60 posto duhana završava na svjetskom tržištu, a ostatak se plasira na domaće tržište. Zbog suše duhan će se morati učestalije brati nego je to bilo proteklih godina, a berba će potrajati do kraja listopada.


Povezana biljna vrsta

Duhan

Duhan

Sinonim: - | Engleski naziv: Tobacco | Latinski naziv: Nicotiana tabacum L.

Duhan se dobro prilagođava klimi i tlu, ali se prema uvjetima uzgoja mijenjaju njegova morfološka svojstva. Slabiji duhan sadrži manje od 1 % nikotina, srednje jak između 1 i 2 %,... Više [+]

Tagovi

Duhan Berba Potpore Suša Navodnjavanje Prinosi

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]