• Štetnici
  • 03.04.2014. 08:45

Invazija zemljišnih štetnika

Preblaga zima svakako nije nešto što priželjkuje itko tko se bavi poljoprivredom

  • 772
  • 77
  • 0

Izrazito topla i kišovita zima omogućila je većini zemljišnih štetnika da prezime. Kako su u tijeku pripreme za sadnju povrtnih kultura, pregledom tla uočeni su zemljišni štetnici u puno većem broju nego prijašnjih godina.

Većina povrća ima zajedničke zemljišne štetnike. Najznačajniji su žičnjaci, grčice hrušta, gusjenice sovica i rovac.

Njihove štete očituju se u napadu na sjeme i klicu u tlu ili pregrizen vrat korijena biljke. Posljedica njihovog napada je prorijeđen sklop.

Kada se naiđe na više od jednog žičnjaka, grčice hrušta, gusjenice sovice, rovca, na m², a kod rovca na 0,5 m², (kao što je sada slučaj), potrebne su mjere zaštite koje treba provesti prije sadnje odnosno za vrijeme sadnje, unošenjem u tlo insekticidnih granaula na dubinu 3-8 cm ili prskanjem tla.

Svi ovi štetnici žive u tlu ili na samoj površini tla i u vrlo kratkom vremenu oštećuju korijen i podzemne biljne organe, npr. gomolje krumpira i lukovice ukrasnog bilja... Napadnute biljke se lome, ugibaju i prorjeđuje im se sklop što se u konačnici odražava na kvalitetu i obilnost uroda.

Mjere zaštite treba planirati i provoditi na vrijeme jer se ovi štetnici aktiviraju s proljetnim zagrijavanje tla.

Za suzbijanje zemljišnih štetnika Chromos Agro Vam savjetuje korištenje sljedečih insekticida:

Tretiranje tla provodi se rasipanjem, deponiranjem, prskanjem i namakanjem presadnica.

Rasipanjem, se primjenjuje granulirani insekticid Dursban G - 7,5 koristi se u količini 50-60 kg/ha (500-600 g na 100 m²) primjenom po cijeloj površini ili 15-20 kg/ha (150-200 g na 100 m²) primjenom u redove. (krumpiru, kupusnjačama mahunastom povrću, luku, cikli i ratarskim usjevima).

Prskanjem, se primjenjuje insekticid Dursban E - 48 u količini 6-8 l/ha (60-80 ml na 100 m²) prskanjem cijele površine ili 2-3 l/ha (20-30 ml na 100²) prskanjem u trake (krumpiru, povrću i ratarskim usjevima).

Ante Grubišić Dipl.ing agro.

"Upotrebljavajte sredstva za zaštitu bilja sigurno. Prije uporabe uvijek pročitajte etiketu i informacije o sredstvu."


Tagovi

Štetnici Zima Žičnjaci Grčica hrušta Gusjenice sovica Rovac Sadnja


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi