AgroKlub.com

\

Povrćarstvo

Dobrodošli na AgroKlub.com!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gdje se nalazim? AgroKlub.com » Povrćarstvo » I Slavonski zeleni grah upisan na listu čuvanih sorti

I Slavonski zeleni grah upisan na listu čuvanih sorti

Slavonski zeleni grah

I Slavonski zeleni grah upisan na listu čuvanih sorti

Datum: 12.10.2017. 16:30 |

1

Kategorija:

Povrćarstvo

Na listu čuvanih sorti Republike Hrvatske upisao se i Slavonski zeleni grah.

Unatoč činjenici da je s ulaskom Hrvatske u EU prestala važiti Nacionalna sortna lista, imamo listu čuvanih sorti Republike Hrvatske na koju se upisao i Slavonski zeleni grah. Valja naglasiti da su čuvane sorte upravo one koje su porijeklom iz domaćih biljnih genetskih izvora, a nisu nastale kao rezultat oplemenjivanja, te se održavaju i umnažaju isključivo na području Hrvatske.

Premda bilježimo deficit domaćih sjemenskih kuća koje se bave umnažanjem i distribucijom sjemena i sadnog materijala hrvatskih čuvanih sorti, ne moramo se bojati da će Slavonski zeleni grah otići u povijest.

Korisno je, iz tog razloga, tu staru domaću sortu niskog graha zrnaša, krupnog zrna žuto - zelene boje, posijati. Njegova je stabljika visine oko 60 cm, srednje bujnosti i dobre razgranatosti, a osim dobrog okusa, mahune imaju od 5 do 7 razvijenih zrna. Potrebno je voditi računa prilikom sjetve o kvalitetnoj pripremi tla, te grah stavljati u dobro pognojeno tlo bogato organskim tvarima. Kada govorimo o sjetvi, neophodno je voditi računa i o samom datumu, poglavito zbog opasnosti od mraza.

Vrlo je teško pored mnoštva uvoznog sjemena obratiti pažnju na domaće sorte koje su nastale u prirodi gdje ih je netko uočio i umnožio radi dobrih prinosa, prilagodljivosti lokalitetima, istaknutoj kvaliteti i očuvanja biološke raznolikosti. No, to nam je, ako želimo živjeti po principu "domaće i zdravo", zadatak.

Foto: Njuskalo.hr

Broj pregleda članka: 1282; Uspješnost članka: 371.1

Tagovi: Sortna lista, Domaće sjeme, Slavonski zeleni grah

Ključne riječi članka: i, slavonski, zeleni, grah, upisan, na, listu, cuvanih, sorti, hrvatske, sorti, čuvanih, zeleni, čuvanih sorti, zeleni grah, listu čuvanih sorti


Roberta Kljenak

Svi tekstovi autora

Autorica Roberta Kljenak

Roberta je dvostruka magistrica u području poljoprivrede. Obožava pisanje i fotografiju! Dobitnica je dekanove nagrade za najbolje studente, predavačica na brojnim poljoprivrednim kongresima i nezaposlena profesorica.