Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kuda idu divlje svinje
  • 10.06.2017. 12:00

I dalje nemoćni pred divljim životinjama

Do prije pet godina na području Buzeta poljoprivrednici nisu imali nikakvih problema s divljim životinjama, ali unatrag tri-četiri godine problem stalno raste.

  • 3.055
  • 150
  • 0

Bioem d.o.o. je mala obiteljska tvrtka koja se bavi proizvodnjom raznih vrsta povrća, a svoje prozvode plasira direktno u kuhinje Opatije i Portoroža. Ima dvoje stalno zaposlenih radnika, dok ih je u sezoni mnogo više. Poput brojnih drugih gospodarstava na području Buzeta i Bioem ima problema s divljim svinjama i srnama čija bi stalna nazočnost, ako se nešto uskoro ne napravi, ovu malu tvrtku mogla poslati u stečaj.

"Samo prošle godine na jesen imali smo štetu od 60 do 70 tisuća kuna. Kolika će biti ove godine, ni sam ne znam", govori nam vlasnik Alen Blažević.

Ne pomažu ni električni pastiri

Rajčice, paprike, krastavaci, radić, dinje, tikvice, kupusnjače. Nijedna vrsta povrća nije sigurna pred napadom životinja. "Dok se od divljih svinja još kako tako možemo obraniti zahvaljujući električnim pastirima, protiv srna obrane nema. Prošle godine smo stavili nekoliko žica, ali nije ništa pomoglo, one samo skoče između njih. I dok divlje svinje idu i dođu, srne dolaze svaki dan. Evo, baš neki dan su mi uništile nasade jagoda i radiča, gotovo ništa nije ostalo za njima. Ako se ovako nastavi, ja stvarno ne znam što ću", očajan je Alen.

Do prije pet godina na području Buzeta poljoprivrednici nisu imali nikakvih problema s divljim životinja, ali unatrag tri-četiri godine problem stalno raste, da bi eskalirao ove godine. "Više ne možemo izaći iz kuće, jer su došle do naših obiteljskih vrtova. Ljudi s djecom boje se pustiti djecu da se igraju u vrtu jer se nikad ne zna koja će doći. Ponekad mi se čini da se treba dogoditi tragedija da bi itko ovaj problem shvatio ozbiljno".

Alen rješenje vidi u većem odstrelu i noćnom lovu, kao što se radi u susjednoj Sloveniji gdje nemaju ovakvih problema.

"Ne znam koliko puta sam razgovarao s ljudima iz Grada i iz lovačkog saveza, ali nažalost, bez rješenja. Prošle godine u lipnju naš pročelnik za poljoprivredu je dogovarao sastanak na kojemu smo se trebali okupiti mi poljoprivrednici, lovačko društvo i gradska uprava kako bismo vidjeli kako riješiti ovaj problema. Nažalost, do sastanka nije došlo i do danas se nije napravilo ništa. Strah me zime kada će srne i divlje svinje u potrazi za hranom uništiti i ovo malo što nam je ostalo."


Tagovi

Divlje svinje Srne Električni pastir


Autorica

Ivana Jurišić

Više [+]

Novinar u duši, ekonomist po struci. Sa 14-godišnjim iskustvom u uredništvu Zadarskog i Novog Lista, Ivana nam donosi zanimljive i dinamične priče, ali i informacije koje pomažu unapređenju sela i poljoprivrede.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jučer je u osječkom kinu Urania u sklopu aktivnosti centra Europe Direct Osijek održana informativna radionicu na temu dezinformacija i medijske pismenosti. O značaju ovih tema za današnja društva u uvodnom dijelu radionice govoriili su med... Više [+]