Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište povrća
  • 18.05.2016. 07:30

Hrvatska mrkva zakasnila na tržište!

Sezona je za mrkvu uskoro gotova, jer osim količine, kvalitetom se ove godine ne može pohvaliti, kažu nizozemski prerađivači koji ju izvoze u Njemačku i baltičke zemlje.

Foto: aynur_sibbigstockphoto.com
  • 1.738
  • 85
  • 0

Obiteljsko gospodarstvo Van der Linde razumije se u krumpire. Otac Henk brine se o prodaji i izvozu krumpira, dok je sin Erik preuzeo kupnju sirovine i prodaju čipsa od krumpira. Drugi sin Paul pak kupuje i prodaje mrkvu, dok četvrti Taco obavlja i nadzire poslove pakiranja i ambalaže.

"Ljudi se ponekad pitaju kako uspijevamo sa toliko članova obitelji u tvrtki, no sve ide kao podmazano. Ponekad raspravljamo o nekim stvarima, no svatko ima svoje odgovornosti i nikada ne stojimo jedni drugima na putu", govori jedan od sinova ove radne obitelji za portal freshplaza.

Tržište krumpira u punom zamahu

Podjela odgovornosti ima svoje prednosti. "Pomažemo si međusobno kada je gužva. U ovom trenutku tržište krumpira je u punom zamahu a sezona mrkve završava. Nekada kada smo radili samo s krumpirom, bilo je loših godina kada smo bili u minusu jer smo ovisili samo o jednoj kulturi. Sada radimo u četiri različite grane poljoprivrede pa su nam aktivnosti bolje raspodijeljene, a poslovanje sigurnije."

Van der Linde je započeo sa skladištenjem mrkve u 1990.-ima, a šest mjeseci kasnije tvrtka je sa svojim proizvodima bila na tržištu. 2004. su započeli i sa obradom mrkve za tržište tako da su ju počeli sami i pakirati i zatim slati izvoznicima. Nizozemsko tržište mrkve bilo je stabilno posljednjih godina.

Nije im prioritet samostalan izvoz jer kako kažu, surađuju sa poznatim izvoznicima koji su organizirani i dobro plaćaju, što je najvažnije. Ako imate dobar proizvod, kupci se vraćaju. Uvijek postoji zemlja kojoj nedostaju mrkve, bilo to zbog klimatskih nepogoda ili nekog drugog razloga.

Pogoršanje kvalitete mrkve

Van der Linde očekuje kraj sezone za mrkvu u narednim tjednima. Nije bilo nešto uspjeha u kvaliteti, kako kaže. Mrkve su došle kada je bilo pretoplo. Ispostavljaju samo prvu klasu pa stoga nema smisla produživati sezonu kada je jasno da je godina bila loša za ovu kulturu. Nakon mrkve ide period odmora. Na kraju srpnja dolaze rane mrkve.

Iako su cijene mrkve padale kroz dugi period, zadnjih dana cijena im je porasla. Van der Lindenovi kupuju mrkvu od kooperanata. Nizozemska mrkva pronalazi put do Njemačke, baltičkih zemalja i istočne Afrike. Ove je godine kako kaže, Hrvatska jedna od zemalja koje su zakasnile na tržište s mrkvom. Smatra kako je to zbog turske mrkve koja je poljubila ruska vrata pa nastavila svoj put prema Europi.

Ne drže se svi pravila o rotaciji kultura

Dogodio se velik preokret u pakiranju mrkve posljednjih godina. "Na početku 2004. opskrbljivali smo tržište paketima od 10kg mrkve u mrežici, a sada je pakiramo u plastične vrećice što pogoduje njenom dužem trajanju u svježem stanju" govori Paul. Trgovci su uvijek zabrinuti za kvalitetu mrkve. No, ona nije ništa bolja. Ne drže se svi proizvođači pravila o rotaciji kultura. Na kraju to šteti samo njima.

Postaje jako teško skladišiti mrkvu do lipnja jer se sve češće mora držati u hladnjačama umjesto u skladištu. Kvaliteta u sektoru mrkve opada. Ekstra kvaliteta se i nagrađuje, govori jedan od trgovaca.

Foto: aynur_sibbigstockphoto.com


Povezane biljne vrste

Mrkva

Mrkva

Sinonim: - | Engleski naziv: Carrot | Latinski naziv: Daucus carota L. ssp. sativus (Hoffm.) Arcang

Mrkva je dvogodišnja zeljasta povrćarska biljka iz porodice štitarki (Apiaceae). Kao korjenasto povrće cijenjena je posebno zbog hranjivog i naročito vitaminskih i mineralnih... Više [+]

Krumpir

Krumpir

Sinonim: krompir | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krumpir je višegodišnja zeljasta biljka. Potječe iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i prije 8 000 godina. U Europu su ga donijeli španjolski istraživači u 16. stoljeću i... Više [+]

Tagovi

Tržište povrća Mrkva Krumpir


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.