Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj povrća
  • 17.10.2008.

Hidroponski uzgoj rajčice

u plastenicima EUROVOĆE zadruge iz Orahovice

  • 15.178
  • 626
  • 0

Hidroponska proizvodnja odvija se u grijanom zaštićenom prostoru što znači da je proizvodnja moguća tokom cijele godine.

Kao supstrat može poslužiti kokosovo vlakno, treset (org.supstrat) ili kamena vuna (anorg. supstrat), što znači da se biljka uzgaja u hranjivoj otopini bez zemlje... Uklanjanjem tla iz proizvodnje uklonjeno je mjesto nastanka bolesti, rasta korova i stekla se precizna kontrola ishrane biljke. Sa hidroponskim uzgojem biljaka osigurava se točno potrebna količina hraniva u određenom omjeru čime se izbjegava stres kod biljaka zbog nedostatka određenog hranjiva, postiže se brža zrioba i visoka kvaliteta proizvoda.

Hranjiva otopina se priprema u pojedinačnim injektorima ili u specijalnim mikserima. Mikser za hranjiva miješa hranjiva iz rezervoara u našem slučaju to su rezervoari od 500 L.

Potrebno je imati tri rezervoara dva za soli i mikroelemente i jedan za dušičnu kiselinu.

Proizvodnja

Rasad rajčice dolazi u kockama kamene vune brida 7,5 cm. Kocke se postavljaju na blokove kamene vune širine 15 ,dužine 100 i visine 10 cm. Na jednom bloku nalaze se 3 biljke na međusobnom razmaku od 33 cm. Hranjiva otopina periodički se dodaje tijekom dana sustavom kapanja iz glavnog spremnika. Broj dnevnih obroka fertirigacije ovisi o razvijenosti rajčice ,a trajanje jednog obroka o dobu dana i stupnju naoblake.

Autor: Suhi Goran, dipl.ing


Povezana biljna vrsta

Rajčica

Rajčica

Sinonim: paradajz, poma, pomidora, kavoda/kavada | Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Rajčica je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Uzgaja se u plastenicima, staklenicima i na polju. Dijeli se na srednje ranu i kasnu. Ima dobro razvijen vretenast korijen... Više [+]

Tagovi

Uzgoj povrća Povrćarstvo Rajčica

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tražiš traktor za kćer, ženu, ljubavnicu ili najdražeg susjeda pak? Evo rješenja iz Indije na sajmu u Bologni! Captain 'Barbie edition' košta 6 do 7k EUR. Plati i vozi ;)