Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ishrana povrća
  • 08.06.2021. 09:00

Gnojivo od kvasca za papriku i rajčicu - kako pripremiti i primijeniti?

Gnojivo od kvasca je jeftino i lako se priprema, a poboljšava kvalitetu zemljišta, imunitet biljaka paprike i rajčice, ubrzava rast i razvoj te povećava prinos.

Foto: Depositphotos/DTatiana
  • 94.660
  • 4.490
  • 0

Svaki uzgajivač povrća trudi se dobiti zdrave biljke bogatog uroda. To je zadaća koja ovisi o djelovanju mnogih faktora. Jedan od važnih je dostupnost biljnih hraniva posađenim biljkama. Dobro ishranjene su zdravije, bolje rastu, cvjetaju, formiraju više plodova koji su kvalitetniji i ukusniji.

Paprici i rajčici je potrebno dosta hraniva jer formiraju mnogo plodova. Od kvasca se može pripremiti gnojivo koje je bogato raznim elementima koji imaju pozitivno djelovanje na biljke od presađivanja do berbe plodova. Njegova upotreba povećava plodnost tla. Osim toga, mravi će izbjegavati zemljište u kojem ima kvasca, jer na njih štetno djeluje.

Za i protiv kvasca

Brojni vrtlari će imati puno riječi hvale za primjenu kvasca kao gnojiva, ali će biti i mnogo onih koji će navoditi njegov negativan utjecaj. Korisni elementi iz njega poboljšavaju kvalitetu zemljišta, ubrzavaju rast mladih biljčica i razvoj vegetativne mase. Ono intenzivira formiranje biljnog korijenja što se pozitivno odražava na cjelokupan razvoj biljaka i plodonošenje.

Kada se doda posađenim sadnicama, one se bolje ukorjenjuju.

Pored toga, biljke se lakše prilagođavaju vremenskim ekstremima i nedostatku vode.

No, prije primjene presađene sadnice treba pognojiti gnojivom od pepela zato jer tijekom fermentacije dolazi do gubitka kalija.

Primjena pepela drveta za popravak tla i gnojidbu

Prvi put se gnojivo od kvasca koristi tjedan dana poslije presađivanje i to u količini od 0,5l. Drugi put pred početak cvjetanja u količini od 2l po biljci. S primjenom ne treba pretjerivati jer može negativno djelovati na plodove. Dovoljno ga je koristiti dva do tri puta tijekom vegetacije.

Ono u sebi ima puno raznih fitohormona odgovonih za rast i razvoj biljaka, makro i mikroelemente, vitamine iz grupe B. Upravo oni djeluju na zelenu biljnu masu. Listovi su bujniji i tamnije boje.

Kada svježi, kada suhi?

Ovo jeftino gnojivo se lako priprema od svježeg ili suhog kvasca. Kada se priprema od svježeg, na 1kg dodaje se 5l vode i dobro promiješa. Dobivena otopina se razrjeđuje vodom u omjeru 1:10.

Kod pripreme onog od suhog, uzme se 10g i prelije s 10l vode i ostavi naredna tri dana. U smjesu možemo dodati dvije žlice šećera. Dobiveno gnojivo se može koristiti u ovakvom obliku i tada će ubrzati rast paprike i rajčice. U ovom obliku se koristi kada je zemljište dovoljno vlažno. Kada želimo samo dodatno obogatiti tlo, može se razrijediti vodom u omjeru 1:5.

Možete ga upotrijebiti na otvorenom polju i plasteniku. Za plasteničku proizvodnju je bolje da se koristi ono razblaženo vodom.


Tagovi

Gnojivo od kvasca Kvasac kao gnojivo Uzgoj rajčica Uzgoj paprike Svježi kvasac Suhi kvasac


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]