Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jesenska poslastica
  • 29.09.2018. 09:00

Gigantske ljepotice: turkinje su odlično rodile - iskoristite to

Turkinja je jedna od najstarijih bundeva koja se uzgaja na našim područjima. Ima debelo slatko meso, a najčešće se peče u pećnici, od nje se prave guste juhe, pire, pite i kolači, pudinzi, kreme, ali i slatka zimnica. Najslađa je kad ju na polju uhvati mraz.

Foto: Pixabay/ulleo
  • 9.725
  • 239
  • 0

Bundeve su kraljice jeseni, od onih malih ukrasnih tikvica preko krasnih hokaido tikvi do velikih, ukusnih turkinja.  A koliko je popularna ova bundeva dokaz su i imena koja smo joj dodijelili pa ju osim turkinja zovemo i stambolka, budimka, beskorka, misirača, pećenka, ćurta. 

Ove su godine bundeve dobro rodile jer je godina bila kišna, a to je ono što im najviše treba. Turkinja je jedna od najstarijih bundeva koja se uzgaja na našim područjima. Ima debelo slatko meso, a najčešće se peče u pećnici, od nje se prave guste juhe, pire, pite i kolači, pudinzi, kreme, ali i slatka zimnica. Najslađa je kad ju na polju uhvati mraz. 

Niskokalorična je i u 100 grama sadrži samo 30 kalorija, no bogata je mineralima i vitaminima. Sadrži beta karoten, vitamine C i B grupe te više od 60% nezasićenih masnih kiselina, a bogata je i biljnim proteinima. 

Razlikuje se i strukturom mesa tako da je ona suhog mesa slađa i pogodnija za pečenje, pire, pekmeze dok je ona vodenijeg mesa pogodnija za pite. U slučaju da ste kupili cijelu turkinju, nakon što ste ju načeli, očistite ju od koštica (koje također možete iskoristiti kao grickalice), narežite na manje komade ili naribajte i spremite u zamrzivač. Također, možete napraivi i pekmez od turkinje. 

Pekmez od turkinje

Pekmez od turkinje prava je zimska poslastica pa načetu bundevu možete iskoristiti i na taj način. Potrebno vam je: 
1 kg očišćene turkinje
1/2 kg očišćenih jabuka
1/2 kg šećera (ako je u pitanju suha turkinja i slatke jabuke, smanjite količinu šećera)
1 žličica cimeta
sok jednog limuna (ako je neprskani, možete koristiti i koricu, naribanu ili nasjeckanu na sitne kockice)
sok jedne naranče
Možete dodati i malo đumbira, kurkume ili drugih začina po želji. 

Bundevu i jabuke narežite na kockice i kuhajte uz dodatak 1/2 vode oko 20 minuta. Procijedite, ali nemojte baciti vodu. Izmiksajte bundeve i jabuke, dodajte šećer, sok od limuna i naranče te začine i zajedno kuhajte još 15 minuta. Vruć pekmez sipajte u oprane, vruće tegle koje ste prethodno ugrijali u pećnici. Na vrh stavite malo ruma ili rakije te zapecite kratko u rerni. Dobro zatvorite poklopcima koje ste oplahnuli alkoholom. 

Najvažnija pravila za izradu domaće zimnice

U svakom slučaju, ove godine ne propustite jesti turkinju jer je savršena jesenska namirnica. Popravlja raspoloženje, a kao topla juha sa začinima grije organizam. 


Povezane biljne vrste

Buča

Buča

Sinonim: Bundeva | Engleski naziv: Gourd, Squash, Pumpkin | Latinski naziv: Cucurbita maxima Duchesne

Buče (bundeve) su jednogodišnje biljke, a izvorno dolaze iz Amerike. Danas se uzgajaju kultivirane vrste u toplim područjima svijeta, a dozrijevaju u kasnu jesen. Korijen je vrlo... Više [+]

Tikva

Tikva

Sinonim: Tikvica | Engleski naziv: Gourd | Latinski naziv: Cucurbita pepo L. var. oblonga Willd

Tikve imaju vrlo razgranat korijen čija se glavnina nalazi u površinskom sloju tla. Stabljika je vriježa duga oko 10 m, obrasla dlačicama i većinom se ne grana. Listovi su krupni... Više [+]

Tagovi

Budimka Stambolka Bundeva Tikva Turkinja Pekmez Recept


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

🔹 Predstavljamo izlagača 🔹 ✔ Tvrtka Horti Ekskluziv posluje na adresama Črečan 36D, Sv. Ivan Zelina i Pavlovec Zabočki 133, Zabok. ✔ Fokusirana je na vrhunsku kvalitetu, stalno praćenje tržišta te razvijanje u renomiranu tvrtku s potvrđen... Više [+]