Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Alem Filan
  • 10.09.2022. 10:30
  • Bugojno, BiH

Gigantska stočna repa izazvala pomutnju - kako su ju uzgojili?

Mnogi su komentirali kako ovaj slučaj neodoljivo podsjeća na priču o djedu i repi, no proizvođač kaže da nema tegobe prilikom vađenja plodova

Foto: Depositphotos/orestligetka.ukr.net/Alem F.
  • 876
  • 79
  • 0

Gigantska stočna repa, teška čak 13 kilograma proteklih je dana izazvala veliku pažnju u medijima i na društvenim mrežama. Uzgojena je na imanju Asifa Filana u selu Kopčići kod Bugojna u susjednoj BiH. Ovo domaćinstvo posjeduje registrirani obrt, odnosno farmu na kojoj su četiri krave i 140 ovaca, pa je i repa namijenjena za hranidbu životinja. 

Iako su mnogi u nevjerici promatrali fotografiju Asifa s repom, za Filane ona nije bila iznenađenje. 

"Uzgajamo za vlastite, odnosno potrebe farme i prosjek njene težine na našem imanju je oko 12 kilograma, a bude ih i težih. Najteža koju smo do sada izvadili, mislim da je bila 15 kg", kaže nam Alem Filan, Asifov sin i nositelj obrta. 

Nije bilo "povuci-potegni"

Mnogi su komentirali kako ovaj slučaj neodoljivo podsjeća na priču o djedu i repi, no Alem kaže da nema tegobe prilikom vađenja plodova. 

"Lahko se vadi jer je skoro na površini, van zemlje. Kada je manja onda je u zemlji više, a kasnije ide lagano", pojasnio nam je i otklonio sumnje onih koji su pomislili da je kao u spomenutoj priči bilo "povuci-potegni". 

U samom uzgoju, dodaje, nema ništa specifično. Sjeme kupuju u poljoprivrednoj ljekarni, a gnojidbu vrše ovčjim naporom. Početkom listopada povadit će i ostalu repu iz zemlje, a Alem očekuje da bude i težih. Nakon vađenja, spremaju je u podrum. Ova koju su već izvadili već je poslužila za obrok na njihovoj farmi. 

Dvogodišnja biljka

Stočna repa inače potječe iz Sredozemnog i Atlantskog područja. Daje visok prinos lista i korijena. List se može koristiti prilikom vađenja, a korijen tijekom zimskog razdoblja. Dvogodišnja je biljka.

Stočna repa daje visok prinos i lista i korijena

U prvoj godini oblikuje veliki zadebljali korijen i glavu s lišćem, a u drugoj godini vegetacije razvija stabljiku s lišćem, cvjetove i plodove. U našim uvjetima sjetvu stočne repe je poželjno obaviti kada je temperatura zemljišta oko 4-5 °C, što je zapravo kalendarski u ožujku. 


Povezana biljna vrsta

Stočna repa

Stočna repa

Sinonim: - | Engleski naziv: Fodder beet | Latinski naziv: Beta vulgaris L. spp. crassa

Stočna repa potječe iz Sredozemnog i Atlantskog područja. Daje visok prinos lista i korijena. List se može koristiti prilikom vađenja, a korijen tijekom zimskog razdoblja.... Više [+]

Tagovi

Stočna repa Gigantska repa Asif Filan Alem Filan Farma Krave Ovce


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.