Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krastavci u krizi
  • 02.06.2017. 16:30

Francuska u krizi krastavaca, cijene u padu

Ministar poljoprivrede objašnjava da su u travnju cijene krastavaca nastavile padati uslijed veće proizvodnje, kao i velike konkurencije iz ostalih EU zemalja.

Foto: pixabay.com, ut
  • 1.679
  • 90
  • 0

Krastavci su u krizi. Izvijestio je to tržišni informacijski sustav Francuske, piše freshplaza.

Cijene u siječnju i veljači bile su znatno više nego u prosjeku, ali su počele padati u ožujku. Ministar poljoprivrede objašnjava da su u travnju nastavile padati uslijed veće proizvodnje, kao i velike konkurencije iz ostalih EU zemalja.

Vremenski uvjeti od sredine travnja su bili lošiji, a kriza je za krastavce proglašena 20. travnja. Cijene u travnju 2017. su bile blizu onima u travnju 2016. (-0.5%). I dalje su unutar petogodišnjeg prosjeka. Od početka sezone, uvoz i izvoz su se smanjili što je dovelo do smanjenja trgovine za 8%. Površine pod krastavcima su stabilne ove godine, a dosežu 570 hektara, što je 2% povećanje u usporedbi s prosjekom 2012-2016.

Površine pod grijanim plastenicima povećale su se za 1% dok se malo smanjila površina pod negrijanim plastenicima. Vanjski uzgoj krastavaca ostao je na istoj razini. Očekuje se da će francuska proizvodnja dosegnuti 127,100 tona, što je povećanje od 2% tijekom godine te za 3% u zadnjih pet godina. U središnjem dijelu Francuske proizvodnja se povećala za 9% tijekom godine s 2%-tnim povećanjem površina. Žetva na jugoistoku bit će stabilna tijekom godine, ali se strmoglavila za 7% u usporedbi s petogodišnjim posjekom.

Foto: pixabay.com, ut


Povezana biljna vrsta

Krastavac

Krastavac

Sinonim: - | Engleski naziv: Cucumber | Latinski naziv: Cucumis sativus L.

Krastavac je jednogodišnja zeljasta biljka i pripada porodici Cucurbitaceae. Uzgaja se kao salatni krastavac na otvorenom polju i u staklenicima i plastenicima, te kao... Više [+]

Izvori

Fresh plaza


Tagovi

Krastavac Francuska Kriza


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?