• Proizvodnja krumpira
  • 16.08.2021. 10:30

EU proizvela 55,3 milijuna tona krumpira - iz koje zemlje ga dolazi najviše?

Hrvatska je zauzela 19. mjesto s udjelom od samo 0,4 posto u ukupnoj proizvodnji Europske unije.

Foto: Bigstock/mindgamesru
  • 654
  • 330
  • 0

U 2020. godini u Europskoj uniji je izvađeno ukupno 55,3 milijuna tona krumpira. Njemačka je bila najveći proizvođač i činila je 21,2 posto ukupne proizvodnje. Slijede ju Poljska sa 16,4 posto, Francuska 15,7 posto, Nizozemska 12,7 posto te Belgija sa 7,2 posto, objavio je eurostat

Ovih pet država članica činilo je gotovo 75 posto ukupne proizvodnje, te vrste povrća u Uniji. Što se tiče Hrvatske ona zauzima 19. mjesto sa samo 0,4 posto udjela u proizvodnji. Ispred nas su Danska, Rumunjska, Španjolska, Italija, Austrija, Švedska, Češka, Finska, Portugal, Irska, Grčka, Litva i susjedna Mađarska koja ima udio od 0,5 posto.

Iza nas su samo Bugarska, Latvija, Slovačka, Estonija, Slovenija i Cipar

Osim izvoza i trgovine sirovim krumpirom za hranu i sjeme, on se prerađuje u četiri glavne vrste proizvoda. To je smrznuti i to uglavnom pomfrit, konzervirani ili pripremljeni, u koji spada pečeni kao čips, sušeni te u obliku škroba.

Ukupna vrijednost proizvodnje prerađenog u EU dosegla je 9,1 milijardi eura u 2019. godini, odnosno 1,6 posto vrijednosti proizvodnje cijele europske prehrambene industrije. Smrznuti pomfrit i čips bili su najznačajniji proizvodi u smislu proizvodne vrijednosti.


Povezana biljna vrsta

Krumpir

Krumpir

Sinonim: krompir | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krumpir je višegodišnja zeljasta biljka. Potječe iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i prije 8 000 godina. U Europu su ga donijeli španjolski istraživači u 16. stoljeću i... Više [+]

Tagovi

Proizvodnja krumpira EU Krumpir Države članice Eurostat


Autorica

Martina Popić

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kod mene u selešcu - u slavonskim gorama - sezona grijanja laganini…

Kako je kod vas? Drva ili plin?

(Aktualno pitanje Popisa 2021. hehe)