Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita bilja
  • 09.04.2017. 16:00

Eko metode zaštite od lukove muhe

Ličinka lukove muhe čini velike štete u nasadima crvenog luka, češnjaka, poriluka i može u potpunosti uništiti mladi usjev.

Foto: Pixabay.com
  • 41.222
  • 342
  • 1

Vrlo često se susrećemo sa štetama koje izaziva ličinka lukove muhe. Odrastao kukac lukove muhe Hylemia antiqua (Delia antiqua) je bezopasan, ali je ličinka/larva iznimno proždrljiva. Ovo je štetnik raznih vrsta lukova: crvenog luka, češnjaka, poriluka, ljutike. Napada i cvijeće koje ima lukovice poput tulipana. Najveće štete izaziva na crvenom luku. Pojedinih godina dolazi do masovne pojave lukove muhe i velikih šteta u nasadima luka.

Karakteristike lukove muhe

Odrasle jedinke su malih dimenzija 5 do 7mm. Boje tijela je sivo - žuta. U našim uvjetima može razviti više generacija tijekom vegetacije, obično od 2 do 4 generacije. Imago (odrastao insekt) prve generacije se pojavljuje tijekom travnja. Let lukove muhe se poklapa sa cvjetanjem jabuke i jorgovana. Pojava imaga može se vezati i za cvjetanje višnje i maslačka. Nakon 10 dana od cvjetanja višnje počinje let lukove muhe. Imago nije štetan i on se hrani nektarom iz cvjetova raznih biljnih vrsta. Nakon ishrane slijedi razmnožavanje, a ženke polažu jaja kroz 30 dana. Jaja polaže na listove luka ili na površinu zemljišta neposredno uz mladu biljku. Jedna ženka položi od 5 do 20 jaja.

Do piljenja ličinki iz jaja dolazi poslije 4 do 6 dana pri temperaturi od 18 do 21ºC i vlažnosti zraka od 65 do 67%. Ličinka se hrani u unutrašnjosti luka i izaziva štete tijekom 2 do 3 tjedna. Nakon perioda proždrljive ishrane ličinka se povlači u zemljište, a imago se pojavljuje poslije 2 tjedna. Zadnja generacija se javlja u kolovozu i te se ličinke povlače u zemljište na dubinu od 10 do 20cm, prelaze u stadij lutke i prezimljavaju.

Štete koje izaziva lukova muha

Napadnute biljke luka su prepoznatljive po žutim listovima, cijela biljka poprima blijedu boju. Od napada najviše stradaju mlade biljke koje imaju razvijena dva lista. Kod ovako mladih biljaka ličinka se nalazi u osnovi središnjeg lista što izaziva njezino propadanje. Kod većih biljaka lukova muha najčešće jaja polaže u nizu na listove. Tu se ličinka ubušuje i spušta prema glavici. U jednoj glavici može biti više ličinki lukove muhe. Na mjestu ishrane dolazi do truljenja što na kraju dovodi do propadanja ili takav luk nije za prodaju.

Mjere zaštite od lukove muhe

Mjere zaštite od luka potrebno je provoditi tijekom cijele vegetacije. Crveni luk i druge lukove ne saditi na istom mjestu tijekom 4 godine, poštovati plodored. Luk saditi na udaljenosti od najmanje 400m od susjednih nasada luka i mjesta gdje su bili prošlogodišnji nasadi luka. Pored saditi biljke koje svojim mirisom tjeraju lukovu muhu. Takve biljke su: kamilica, mrkva, celer, menta, rajčica.

Najčešće se na gredici sade crveni luk i mrkva koji se uzajamno štite od štetnika. Crveni luk štiti mrkvu od mrkvine muhe, a mrkva štiti crveni luk od lukove muhe.

U zaštiti od lukove muhe koriste se biljke i tvari koje se odlikuju jakim mirisom. U zaštiti luka nabolje se pokazao pepeo, pelin, duhan i paprika samljeveni u prah, rajčica, maslačak, ružmarin, menta, četinjače i mnoge druge biljke.

Pepeo

Pepeo drveta se od davnina koristi u zaštiti luka od lukove muhe. Usjeve je potrebno posuti pepelom, a djelomično i boljke. Posipanje je potrebno ponoviti svakih 20 do 30 dana zbog većeg broja generacija lukove muhe.

Pepeo, duhan i paprika

U zaštiti od lukove muhe možemo posipati nasad luka smjesom koju pripremamo od 200g pepela, po čajna žličica praha duhana i praha od paprike (sitno samljeveni). Sve dobro promiješati. Ova količina je dovoljna za posipanje 1m² .

Pripravak od maslačka

Za pripremanje ovog pripravka koristi se korijen maslačka. Uzme se 200g korijena maslačka i prelije ključalom vodom. Kada se malo prohladi dodati još vode da ukupno ima 10l pripravka. Tretirati usjev luka.

Borove iglice

Uzeti 200g usitnjenih iglica i preliti toplom vodom. Treba biti 10l pripravka. Ostaviti 2 dana, procijediti i dodati 50g sapuna ili tekućeg deterdženta kako bi se pripravak bolje vezao za listove luka.

Duhan

400g duhana potopiti u 10l vode i pripremiti na isti način kao i pripravak od borovih iglica.

Rajčica

Rajčica svojim mirisom tjera lukovu muhu. Tijekom sezone može se praviti pripravak od lišća, a na početku sezone dovoljno je rasporediti nekoliko posudica sa rasadom rajčice na gredici luka.

Otopina soli

Sol se može koristiti u zaštiti od lukove muhe, ali treba izbjegavati korištenje ove otopine zbog toga što negativno djeluje na zemljište. Otopinu soli koristiti u sezoni najviše 2 do 3 puta. Uzeti 200g soli i rastopiti u 10l vode. Nakon što se sol u vodi otopi je spreman za upotrebu. Oprezno s njegovom upotrebom zbog negativnog djelovanja soli.

Foto: Pixabay.com


Tagovi

Lukova muha Zaštita luka Crveni luk Pepeo Pripravci


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.