Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz krumpira
  • 30.01.2021. 15:15

Dogovoren izvoz, prvih 100 tona merkantilnog krumpira poslano u Ukrajinu

Urod krumpira u 2020. godini bio je veći za čak 30 posto od prosjeka i vrhunske kvalitete, no pandemija je poremetila tržište.

Foto: Vedran Stapić
  • 848
  • 42
  • 0

Osiguran je izvoz viškova merkantilnog krumpira u Ukrajinu.

Kako je priopćeno iz Ministarstva poljoprivrede, u suradnji s Ministarstvom vanjskih poslova i Konzulatom Ukrajine postignuta je trgovinska suradnja za izvoz ove kulture s područja Međimurske i Varaždinske županije, a prve isporuke hladnjača s krumpirom u količini od 100 tona krenule su iz Hrvatske jučer, 29. siječnja.

Urod krumpira u 2020. godini, dodaju, bio je veći za čak 30 posto od prosjeka te je, prema informacijama proizvođača, postignuta samodostatnost za potrebe domaćeg tržišta. Istovremeno, potražnja, premda je riječ o visoko kvalitetnom proizvodu, kao posljedica koronakrize, pala je za 50 posto, a posljedično se pojavio i pad cijene, poremećaji tržišta te u konačnici stvaranje 40 tisuća tona viškova.

U drugom dijelu prošle godine zabilježene su 20-25 posto niže cijene na veletržnicama, odnosno 10 posto u maloprodaji, te jako niske cijene otkupa. U prvom polugodištu 2020. je prema podacima trgovačkih lanaca, otkupljeno gotovo 16 tisuća tona - 18.4 posto više u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Hrvatska, podsjećaju iz Ministarstva, ima pristup ukrajinskom tržištu za obrađeno mlijeko i mliječne proizvode, meso peradi, proizvode od jaja, kolagen i želatina namijenjena prehrani ljudi, uz napomenu da, zbog slučaja visoko patogene ptičje gripe, od studenoga 2020. izvoz mesa peradi nije dozvoljen sa zaraženog područja.

Europska komisija radi na usklađivanju ukrajinske legislative u odnosu na EU i olakšavanju certificiranja njihovih zahtjeva za uvoz. "Do tada, uz dodatni napor proizvođača i kontrolnih tijela, prihvaćeni su modeli certifikata za kompozitne proizvode i proizvode ribarstva", navode. 

Prema jedinstvenom zahtjevu za potporu iz 2020. godine, uzgojem krumpira u RH bavilo se 11.091 PG-a na 6.625 hektara, s najznačajnijom površinom u proizvodnji u Međimurskoj (2.459 ha), Varaždinskoj (898 ha) te Bjelovarsko-bilogorskoj županiji (798 ha), zaključuje se u priopćenju. 


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Izvoz krumpira Uzgoj krumpira Višak Ukrajina


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).