Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj kornišona
  • 25.05.2019. 16:30

Dobri su uvjeti za sjetvu kornišona

Ako tek pripremate gredice, pazite da nije previše vlažno i blatnjavo jer bi time napravili nepovoljnu sredinu za sjetvu.

Foto: Pixabay/byrev
  • 1.122
  • 87
  • 0

Uvjeti za sjetvu krastavaca kornišona su dobri danas i idućih dana, a najbolje bi bilo obaviti ju nakon jutarnjih hladnijih sati pa do predvečer.

Dubina sjetve ne smije biti više od 2 cm. Ukoliko je razina zemlje ispod folije opala, a i ako nije, bilo bi poželjno da neposredno ispod probušene rupe folije dodate zemljišnog supstrata tako da sjeme posijete u supstrat. Dodajte zemljište sve do razine folije i blago pritisnite. Kako već ima dovoljno vlage ispod, ne treba zalijevati, ali možete zaljevačom dodati malo vode jer supstrat bude većinom suh. Nikako ne zalijevajte direktnim pljuskom iz kante. Tako bi stvorili pokoricu i otežali klijancu porast iz sjemenke. Nakon sjetve blago pritisnite zemlju da se istisnu zračni džepovi.

Ako tek pripremate gredice, pazite da nije previše vlažno i blatnjavo jer bi time napravili nepovoljnu sredinu za sjetvu. Gredice pravite dosta visoke. Aplikaciju zemljišnog insekticida (Force, Radar i sl.), organskih i mineralnih gnojiva obavite tako da se nalaze na sredini gredice (humka) te dodavanjem zemlje iznad njih trebate ih odvojiti da nisu u direktnom kontaktu sa sjemenom. 

Traku za navodnjavanje postavljajte pokraj mjesta gdje planirate bušiti rupu za biljku. Od sredine do centra rupe za bušenje treba biti razmak od 20 cm. Ako se parcela nalazi na terenu pod padom, traka za navodnjavanje mora se postaviti s gornje strane rupa za biljke ukoliko ste gredice formirali "preko strane".

Razmak između gredica je 1,7-1,9 m od sredine do sredine gredice. Najbolji je pravac sjever-jug zbog strujanja vjetrova što smanjuje pogodnost za pojavu štetnika i bolesti.

Agril foliju možete upotrijebiti za prekrivanje gredica i tako ostaviti do 7 dana što će, efektom zaštićenog prostora, povećati temperaturu u uzgajanom mjestu i tako pomoći mladoj biljci u porastu. Možete ga postaviti i u obliku krova tako da postavite žicu ili špagu na visinu od 40-50 cm. Prekrijete agrilom preko i na rubovima folije zaogrnete rubove agrila sa zemljom. Nakon 2-3 dana trebate preko dana otkrivati tako da se smanji temperatura i vlažnost zraka i obavi prozračivanje. Ova mjera nije obavezna. 

Vlažnost gredice u daljnjem tijekom uzgoja krastavca kornišona obavljajte jednostavnim testom uzimanja zemljišta iz gredice i pritiskanja u šaci. 


Tagovi

Uzgoj kornišona Sjetva Uvjeti Navodnjavanje


Autor

Bekir Dolić

Više [+]

Diplomirani inženjer opće poljoprivrede, radi na terenu, zaljubljenik u voćarstvo i hortikulturu. Zanima se za autohtonu genetiku svih biljnih vrsta.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kombajn kamp u Novocommerce Internationalu 🙂