Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Oplemenjivanje biljaka
  • 07.01.2020. 07:30

Divljim srodnicima popularnog povrća prijeti izumiranje

Bar 25% biljaka nestaje u ovom stoljeću zbog posljedica uništavanja staništa, prekomjerne berbe, klimatskih promjena, zagađenja i sličnih faktora.

Foto: Depositphotos/njnightsky
  • 457
  • 31
  • 0

Divljim srodnicima popularnog povrća iz porodice tikvi prijeti izumiranje. Posljednja istraživanja objavljena u časopisu "Plants, People, Planet" govore o tome kako je proučavano 16 divljih srodnika u Centralnoj i Južnoj Americi.

Zbog neadekvatne zaštite, povrću prijeti izumiranje

Divlje vrste povrća koje su usko povezane s kultiviranim biljkama predstavljaju značajan genetski resurs za poboljšanje usjeva, ali nedostatak znanja o njihovom značaju dovodi do ograničenja u očuvanju i budućoj upotrebi istih. Grupa znanstvenika među kojima je i Colin Khoury pokušava razviti nove informacije o distribuciji, potencijalnoj vrijednosti uzgoja kao i statusa očuvanja 16 poznatih divljih srodnika uzgajanih bundeva i tikvica. Znanstvenici su tijekom istraživanja saznali da je većina ovog povrća neadekvatno zaštićena kao i nedovoljno zbrinuta u genetskim bankama. Dokazano je da 13 od 16 vrsta spada u grupu srednjeg prioriteta očuvanja što bi značilo da postoji umjeren rizik od izumiranja, ako se ne poduzmu značajnije mjere zaštite, navodi ModernFarmer.

Svake godine nestane par vrsta biljaka

Zabrinjavajuća istina je da su divlje biljke u vrlo lošem zdravstvenom stanju, riječi su Khourya, jednog od autora studije. Također, on je izjavio i da prema određenim procjenama, bar 25% biljaka nestaje u ovom stoljeću zbog posljedica uništavanja staništa, prekomjerne berbe, klimatskih promjena, zagađenja i sličnih faktora. Nedavni nalazi do kojih se došlo u odvojenim studijama, pokazuju da se stopa izumiranja biljaka odvija brže od uobičajenog "prometa vrste".  U prosjeku, dvije do tri biljne vrste izumrle su svake godine u posljednjih 250 godina.

Genetska raznovrsnost - vrijedna osobina divljih vrsta

Vrste povrća koje se uzgajaju često su izabrane zbog visokog prinosa i nutricionističkih vrijednosti, međutim, nedostaje im genetska raznolikost koju imaju njihovi divlji srodnici. Divlje sadnice evoluirale su kako bi opstale u otežanim uvjetima okruženja. Tako su razvile gene koji mogu biti korisni kako bi se napravile nove vrste. Ove biljke pružaju mnoga korisna svojstva, agronomske, hranjive i uzgojne benefite za poboljšanje usjeva.

Neke od njih, pored toga što su prilagođene ekstremnim klimatskim uvjetima, adaptirale su se i prema lošem zemljištu, utjecajima štetnika i biljnim bolestima. Iz tih razloga, one imaju genetski materijal koji bi bio od velikog značaja u budućim poljoprivrednim izazovima. "Dođe li do izumiranja ovih biljaka, mi najvjerovatnije nikada nećemo saznati njihovu pravu vrijednost i značaj za produktivnost, ljudsko zdravlje i održivost", ističe Khoury.

Širenje svijesti - ključ opstanka

Divlje povrće nije dovoljno poznato potrošačkom društvu širom svijeta, međutim, njegovo postojanje je od izvanrednog značaja za oplemenjivanje biljaka. Stručnjaci se nadaju da će njihova nedavna studija privući pažnju i da će uspjeti upozoriti da je čuvanje biljnih vrsta važno isto koliko i očuvanje životinja. Khoury također trenutno radi na nacionalnoj studiji u kojoj ispituje 600 vrsta divljih biljaka porijeklom iz Sjedinjenih Američkih Država. Kako kaže, nada se da će ovu temu približiti i lokalnom stanovništu koje će shvatiti vrijednost divljih biljnih vrsta.


Izvori

ModernFarmer


Tagovi

Divlji srodnici Povrće Tikve Bundeve Genetski materijal Colin Khoury Izumiranje Genetska raznolikost