Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Tihomir Sotinac
  • 05.03.2017. 16:30

Danas kupci pronalaze njega, a dio proda unaprijed

Ekološko obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Sotinac raspolaže sa 13 ha vlastitih površina oraha te 1 ha u najmu zahvaljujući čemu uspješno posluje više od jednog desetljeća.

  • 14.013
  • 701
  • 0

Zahvaljujući obiteljskoj tradiciji koju je gospodarstvenik Tihomir Sotinac nastavio njegovati, ekološko obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Sotinac raspolaže sa 13 ha vlastitih površina oraha te 1 ha u najmu zahvaljujući čemu uspješno posluje više od jednog desetljeća.

Da je tome tako, svjedoči i unaprijed prodana ovogodišnja cijela proizvodnja ljute paprike velikim proizvođačima kulena te prodani prinosi od 4.700 kg oraha u "zeleno" na tržište Austrije.

Krenuli s 200 stabala oraha, a sada imaju 1.580 njih pod 11 ha

"U proizvodnju oraha zakoračili smo s 200 stabala, a sada se, zahvaljujući dobrom gospodarenju, možemo podičiti s 13 sorti u okviru 1.580 stabala pod 11 ha. Ovogodišnji prinosi iznose 4.700 kg i svi su prodani u zeleno. Izvezli smo ih na tržište Austrije do koje smo došli jer su nas kontaktirali iz austrijskog konzulata.

Novosadski kasni najbolja sorta oraha

Kada govorimo o sorti koja se pokazala najboljom, svakako je nužno posebno istaknuti Novosadski kasni čiji radman jezgre iznosi oko 45% u praksi, premda se na papirima vodi kao 55-60%", priča entuzijast Sotinac koji po sajmovima prodaje sitno jer kompletnu proizvodnju uglavnom izvozi.

Sotinac proizvodi ono čega nema i dobro mu ide!

Osim oraha, Tihomir se diči još i zanimljivim tikvama

Uzimajući u obzir da slava i uspjeh njegova gospodarstva počiva na primarnoj djelatnosti, odnosno proizvodnji oraha, ali i butternut tikvi (uz češnjak i začinsku papriku) čija je planirana proizvodnja oko 50 t - 80 t godišnje, možemo reći da Sotinac zna što radi.

Za sortom tikve Butternut je velika potražnja vani

"Na 16 ha uzgajamo povrtne kulture koristeći pritom na većini površina navodnjavanje kap na kap. Kada govorimo o prodaji, nešto sitno prodajemo po sajmovima, a sve ostalo, odnosno kompletnu proizvodnju izvozimo. Za sortom tikve Butternut velika je potražnja vani, a u novije vrijeme polako kreće i u Hrvatskoj gdje je nažalost tržište još uvijek dosta nestabilno. Osim zdravih proizvoda, proizvodimo još i prerađevine, odnosno pekmez od tikve, ajvar, te neizostavni lovački umak", dodaje Sotinac čija je proizvodnja pod strogim nadzorom tvrtke Bioinspekt, a uz posjedovanje Eko certifikata prati i stroge uvjete certifikata GlobalGAP.

Ni Sotinac nije izbjegao nedaće koje nepredvidiva poljoprivreda nosi

S obzirom na to da je poljoprivreda nepredvidiva i da se nikad ne zna što sutra nosi, ni Tihomir nije izbjegao njezine nedaće.

"Na dijelu ljute paprike se ove godine javio crv koji inače bude u kukuruzu, a uvukao se upravo stoga što se s lijeve i desne strane paprike nalazio kukuruz. Na orahu smo imali problema sa smrzotinama i bolestima, zbog čega smo se odlučili na mikorizaciju kompletnog nasada što se pokazalo jako dobrim - kao da je netko rukom odnio sve nedaće", tvrdi Tihomir Sotinac kojemu su zahvaljujući eko proizvodnji poticaji dobra olakšica.

Treba zasukati rukave i raditi

"Na eko proizvodnju smo se odlučili zbog toga što se pojavila potražnja na tržištu EU za takvim proizvodima još u vrijeme kada Hrvatska nije bila članica. Težeći širenju priče, osnovali smo i tvrtku Exotic Pannonia te napravili i brand, zahvaljujući čemu sada imamo i kooperante. Savjetovao bih ostalima da trebaju, baš poput nas, zasukati rukave i raditi, jer mi, na jednom dijelu imamo čak i registriranu plantažu tartufa", hrabro poručuje gospodarstvenik Sotinac.


Povezana biljna vrsta

Orah

Orah

Sinonim: Oras | Engleski naziv: Nut | Latinski naziv: Juglans regia L.

Orah (oras) se može saditi u jesen ili u proljeće, no za većinu naših agroklimatskih područja preporuča se jesenska sadnja jer se tako bolje primaju sadnice te je bolji rast u... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

OPG Tihomir Sotinac Dobro poslovanje Poslovanje s profitom Orah Tikve Izvoz na vanjsko tržište


Autorica

Roberta Kljenak

Više [+]

Roberta je dvostruka magistrica u području poljoprivrede. Obožava pisanje i fotografiju! Dobitnica je dekanove nagrade za najbolje studente, predavačica na brojnim poljoprivrednim kongresima i nezaposlena profesorica.