Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijena krumpira
  • 08.11.2018. 10:30

Damir Mesarić: Nakon proizvođača jabuka, mlijeka, mesa, sada smo i mi, proizvođači krumpira, u bezizlaznom položaju

Otkupna cijena na domaćem tržištu ne pokriva naše troškove proizvodnje, stoga je proizvodnja ove, za Međimurje tradicionalne kulture, u ogromnim problemima, poručio je predsjednik Udruge proizvođača merkantilnog krumpira Međimurja, Damir Mesarić.

Foto: Igor Čolaković
  • 865
  • 68
  • 0

Iako je krumpir u Međimurju dobro rodio, međimurski proizvođači krumpira nemaju razloga za zadovoljstvo. Žale se na nisku otkupnu cijenu te upozoravaju kako bi zbog povećanog izvoza krumpira uskoro moglo doći do nestašice na domaćem tržištu.

"Ove smo godine imali dobar prinos, kvaliteta krumpira je izuzetno dobra, no otkupna cijena je sve niža. Otkupljivači nastoje maksimalno srušiti cijenu, čak i na 90 lipa za kilogram. Proizvođačka cijena je sada 1,30 kuna, no mi držimo kako bi poštena cijena za kilogram krumpira trebala biti kunu i pol. Zbog niske otkupne cijene naši proizvođači sve više krumpira izvoze, ponajprije u Mađarsku, Rumunjsku i Bugarsku. S velikom nestašicom krumpira ove je godine, zbog sušnog ljeta, suočena i cijela srednja Europa te Njemačka i Francuska.

Procjenjuje se kako će u tim zemljama urod krumpira biti manji za čak 7,5 milijuna tona. Manji urod utjecao je na otkupnu cijenu krumpira u tim zemljama, pa ona doseže i 30 centi po kilogramu, dakle, i kunu više nego kod nas. Stoga upozoravamo kako će ove godine sigurno biti problema s opskrbom na domaćem tržištu, upravo zbog niske otkupne cijene", istaknuo je Damir Mesarić, predsjednik Udruge proizvođača merkantilnog krumpira Međimurja, koja okuplja devedesetak najvećih proizvođača krumpira u Međimurskoj županiji.

Krumpir je odlično rodio, no zbog prevelikog izvoza, moglo bi doći do nestašice

Iako bi godišnji prinos u Međimurju, od 90 tisuća tona krumpira, trebao biti dostatan za ukupne hrvatske potrebe, zbog povećanog izvoza, koji bi mogao dosegnuti i 50 tisuća tona, Hrvatska će ponovo biti prisiljena uvoziti krumpir slabije kvalitete od onog uzgojenog na međimurskim poljima.

Problem je u nepoštenim trgovačkim praksama

"Mi smo zbog suše posljednje tri godine imali bitno manje prinose, za razliku od zapadne Europe koja je tih godina imala hiperprodukciju, pa je cijena krumpira pala i kod nas. Njihovi viškovi uvozili su se po dampinškim cijenama, što je većinu naših proizvođača krumpira gurnulo u velike probleme. Sada, kada je krumpir konačno dobro rodio, ponovo ne možemo zaraditi, ponajprije zbog nepoštene trgovačke prakse velikih trgovačkih lanaca. Kako bi bili što konkurentniji, većina trgovačkih lanaca i krumpir prodaje po akcijskim cijenama, pa otkupljivačima uvjetuju sve nižu i nižu cijenu. Mi već godinama upozoravamo kako je takvo stanje neodrživo. Na Zapadu primjerice, trgovački lanci imaju akcijsku prodaju jednom ili dva puta godišnje, a kod nas je to postala tjedna praksa, pa se više od 70 posto krumpira prodaje po akcijskim cijenama.

Riječ je o velikoj nepravdi prema proizvođačima, koja mora prestati, ukoliko želimo sačuvati našu poljoprivrednu proizvodnju. Vidimo dokle smo došli s proizvodnjom jabuka, mlijeka, mesa, a sada smo se i mi, proizvođači krumpira, našli u zapravo bezizlaznom položaju. Iz sadašnje perspektive situacija se ne čini nimalo dobrom. Proizvodnja krumpira u Međimurskoj županiji je pred kolapsom", upozorio je Damir Mesarić, koji na svom obiteljskom - poljoprivrednom gospodarstvu u Belici krumpir uzgaja na više od 50 hektara.

Međimurski proizvođači krumpira ističu kako su godinama taoci otkupljivača i domaćih trgovačkih lanaca, koji nemaju razumijevanja za njihove probleme.

Kvaliteta raste, otkupne cijene padaju

"Posljednjih smo godina puno ulagali u poljoprivrednu mehanizaciju. Primjerice, u zadnjih pet godina uložio sam u nove poljoprivredne strojeve najmanje 3 milijuna kuna. Za kupnju strojeva podizali smo kredite, koja sada vraćamo s teškom mukom. Ulaganjima smo nastojali povećati proizvodnju i kvalitetu krumpira, na što su nas natjerali otkupljivači, tvrdeći kako ćemo s većom kvalitetom postići i veće otkupne cijene, pa će nam se ulaganja isplatiti. No, očito je da su nas nasamarili.

Mi smo podigli kvalitetu, no otkupna cijena je danas niža nego što je bila, pa većina proizvođača krumpira u Međimurju posluje s gubitkom. Otkupna cijena na domaćem tržištu ne pokriva naše troškove proizvodnje, stoga je proizvodnja ove, za Međimurje tradicionalne kulture, u ogromnim problemima", poručio je predsjednik Udruge proizvođača merkantilnog krumpira Međimurja, najavivši kako će ova udruga zatražiti novi sastanak u Ministarstvu poljoprivrede, na kojem će međimurski proizvođači krumpira opetovano tražiti zaštitu svojih interesa.

Kvaliteta međimurskog krumpira raste - cijena pada 

"Naša je udruga sudjelovala u izradi Zakona o nepoštenim trgovačkim praksama, dio je naših rješenja i uvršteno u zakon, no, on se nažalost, ne poštuje. Ministarstvo poljoprivrede naprosto mora početi provoditi ovaj zakon, jer će u protivnom svi naši poljoprivredni proizvođači i dalje biti u izuzetno teškom položaju", upozorio je Damir Mesarić.    


Povezana biljna vrsta

Krumpir

Krumpir

Sinonim: krompir | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krumpir je višegodišnja zeljasta biljka. Potječe iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i prije 8 000 godina. U Europu su ga donijeli španjolski istraživači u 16. stoljeću i... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Krumpir Damir Mesarić Cijena Otkup Međimurje


Autor

Igor Čolaković

Više [+]

Tijekom profesionalne karijere novinara specijalizirao se za gospodarske teme. Posljednjih nekoliko godina zaokupljaju ga i teme vezane uz ruralni razvoj, poljoprivrednu proizvodnju te očuvanje prirodne i tradicijske baštine.