Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zimska salata
  • 06.11.2013. 09:50

Dalmatinska zimska salata

Nakon povrća, u neretvanskim plastenicima posađena je i zimska salata, a urod se procjenjuje na 1000 tona

Foto: freepik.com
  • 1.405
  • 90
  • 0

Nakon rajčice, paprike i ostalog povrća, u neretvanskim plastenicima, posađena je i zimska salata. U 25 ha natkrivenih prostora - plastenika, posađeno je čak 3 milijuna sadnica. Neretva je poznata po ranom povrću, a uzgajivači bi, ako ih vrijeme bude poslužilo, trebali pobrati i do 1000 tona salate.

Sadnja zimske salate kristalke sve više potiskuje putericu jer je na tržištu traženija. U Metkoviću je zasađeno oko 45.000 salata, od toga očekivano - 30.000 kristalki te 15.000 puterica. Sade ju u zimskom periodu kako bi dostigla pravu zrelost u siječnju, kad je smatraju - najidealnije vrijeme za prodaju. Najveća bolest koja napada salatu je plamenjača pa se stoga sade sve najnovije selekcije, otporne na tu bolest. Iskusni stakleničari najviše uzgajaju bataviju, jer ima visoku otpornost na sve bolesti ali kažu - puno ima oko nje rada, zaštite, prehrane, prozračivanja, a vremenski uvjeti su tu najveći faktor. Ako počnu neke velike kiše, može se dogoditi da se staklenik potopi.

Salata može podnijeti temperaturu i do - 7 °C stupnjeva, što je u neretvanskom kraju rijetkost, pa dalmatinski prozvođači mogu biti konkurentniji od ovih u unutrašnjosti, jer su troškovi grijanja minimalni. 1000 tona, koliko bi se trebalo proizvesti ove godine, zadovoljava potrebe tržišta Hrvatske, a manji će se dio izvesti u susjedne države. Prve zimske salate na tržištu se očekuju prije Božića, i najbolji su dodatak jelima.

Foto: freepik.com


Tagovi

Kristalka Puterica Plastenik Povrće Neretva