Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kalifornijske gliste
  • 18.04.2021. 09:00
  • Brodsko-posavska, Oriovac

Dalibor Drozdek: Kako uzgojiti gliste te čime ih i koliko često hraniti

Za vlastite potrebe dovoljno je mini leglo staviti u prostor od jednog kvadratnog metra, a one će probaviti štetne gljivice i bakterije, te neutralizirati pH vrijednost tla, pojašnjava D. Drozdek.

Foto: Poljoprivredna tv
  • 5.896
  • 408
  • 0

U malom mjestu Živike u općini Oriovac smjestio se OPG Drozdek poznat po proizvodnji kalifornijskih glista i Dendrobena veneta, kao i kvalitetnom glistalu, organskom gnojivu, kojeg prodaju diljem Hrvatske.

S proizvodnje povrća, otkriva Dalibor Drozdek, prebacili su se kada su shvatili koliko je glistal tražen, jer se koristi u sjetvi i prihrani povrtnih kultura, vinove loze, maslina, ukrasnog bilja i cvijeća. Krenuli su s uzgojem radi vlastitih potreba, a danas imaju oko 3,5 milijuna ovih kolutićavaca koje uzgajaju na površini od 90 metara kvadratnih.

U plasteniku gliste umjesto povrća

Kaže i da je ideja došla sasvim slučajno. Držao je zečeve i imao problem s viškom stajnjaka, pa se obratio kolegi koji ih je uzgajao. Kupio je kantu glista, a danas ima vlastitu proizvodnju. Imanje na kojem ih uzgaja kupio je 2006. godine, a 2015. otvorio OPG, u početku, kako je rekao, za uzgoj povrća kojemu je bio namijenjen i plastenik od 200 kvadratnih metara u kojem sada drži - gliste. Glistal i njegove izvedenice – u granulama i tekući, uvijek prvo isprobava u vlastitom vrtu.

"Rezultati su fenomenalni i povrće jako lijepo raste. Prvo ga testiramo na svom povrću, a onda prodajemo kupcima", kaže ovaj mladi poljoprivrednik.

Prodaje i same gliste, kako za proizvodnju humusa, tako i za ribolov u malim kutijicama. Jedno leglo u prosjeku ima oko 50 tisuća odraslih, a u njemu su i mlade te kukoni, odnosno jajašca.

Kako uzgojiti ove kolutićavce?

Stavite ih na podlogu i nakon tjedan do dva, kad je nasele, krenu s njezinom preradom. Potom se dodaje hrana odnosno kada glista dođe do vrha doda se na pet do deset centimetara, kompostirana biomasa ili stajnjak. Drozdekovi koriste onu od konja i kompostiraju biljne ostatke poput starog sijena, slame i slično.

Zasad sve rade ručno, a objasnili su kako i koliko često ih hrane. Ovisno o veličini legla i masi kojom se hrane, to iznosi pet do šest dana ili tjedan, a ako sporije jedu onda im daje svakih 15 do 20 dana. Od hrane koju dobije, glista gotovo polovicu izbacuje u obliku malih kuglica – glistala, koji sadržava dvostruko više organske tvari od stajskog gnoja.

Iz povrća u uzgoj - glista 

"Oko njih ima puno posla, no imaju smirujući učinak i brzo daju vidljive rezultate", kaže Dalibor.

Za vlastite potrebe dovoljno je kupiti mini leglo i staviti ga u prostor jednog kvadratnog metra, objašnjava. Tijekom cijele godine one prerađuju kuhinjski otpad, među kojim jako vole talog kave i po potrebi se dohranjuju. Potom se na proljeće makne gornji sloj, izvadi sloj ispod i dohrani vrt, a gliste se vrati na isto mjesto gdje ponovo počinje ciklus. One probavljaju štetne gljivice i bakterije, a svojom preradom tla ga prozračuju i neutraliziraju PH vrijednost.

S glistalom ne možete pretjerati

Lani su napravili pokus kako bi dokazali da se s ovim gnojivom ne može pretjerati i da glista ne može pojesti korijen biljke. Sadili su krastavce u vreće u koje je stavljen glistal i same gliste, a prinos je bio jako dobar, kao i na paprici. "Pri sadnji rajčice ili paprike dovoljno je šaka glistala u kućicu i to je to", kaže Dalibor.

Ovaj poljoprivrednik uzgoj želi proširiti na 140 metara kvadratnih, kako bi živio od prodaje, ali i naučio svoje sinove ekologiji i suživotu s prirodom. Zato supruga Jelena i on ne propituju svoju odluku da zasnuju obitelj u selu od svega dvjestotinjak stanovnika, a ponosan je i na činjenicu da je sve postigao sam, bez pomoći fondova.

Pogledajte više u našem videoprilogu:


Tagovi

Uzgoj glista Glistal Ishrana glista OPG Drozdek Organsko gnojivo


Autorica

Lucija Eichler

Više [+]

Novinarka Poljoprivredne televizije.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]