Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sjetva povrća
  • 23.03.2022. 18:00

Cikla se sije ranije jer podnosi hladnije dane

Veliki je potrošač kalija, a zatim fosfora. Potrebne su joj manje količine dušika, jer njegov višak dovodi do stvaranja korijena sa šupljinama

Foto: Depositphoto/dementevajulia
  • 810
  • 120
  • 0

Cikla je izuzetno zdravo korjenasto povrće. Osim korijena, možemo koristiti mlade listove koji su bogati vitaminima. Nije zahtjevna i najčešće se uzgaja kao jednogodišnja biljka. Sije se ranije, jer dobro podnosi hladnije dane.

Korijen može biti ljubičast, žut i bijel, a izuzetno je cijenjen zbog pozitivnog utjecaja na zdravlje. Sadrži dosta željeza i kobalta, jer ima važnu ulogu u nastanku vitamina B12 koji djeluje na formiranje crvenih krvnih zrnaca.

Sjetva cikle

Ova povrtnica ne podnosi kiselu pH reakciju. Odgovara joj neutralno, rahlo, dobro drenirano zemljište. Dolomitno brašno se dodaje kada je tlo kiselo, u količini od 0,5l po m². Na pjeskovitom je potrebno dodati kompost ili humus, dok je na zbijenom, glinovitom potrebno dodati pijesak u količini od jedne kante na 1m². Sade se na osunčanim lokacijama koje su zaštićene od vjetra.

Veliki je potrošač kalija, a zatim fosfora. Potrebne su joj manje količine dušika, jer njegov višak dovodi do stvaranja korijena sa šupljinama. Od mikroelemenata važna je opskrbljenost borom.

Pepeo od drveta sadrži velike količine bora, mangana i drugih makro i mikroelemenata. Kako bi zadovoljili zahtjeve cikle prema ovim mineralima, potrebno je primijeniti pepeo. Pola čaše se rasipa na jedan dužni metar prilikom okopavanja i poslije se usjev zalije.

Pepeo je odličan za vrt - kako ga pravilno koristiti?

Na istoj parceli ili gredici se može uzgajati tek nakon tri do četiri godine.

Veliki je potrošač kalija (Foto: Depositphoto/belchonock)

Ne odgovara joj gnojidba svježim stajnjakom iz dva razloga: povećava se rizik pojave gljivičnih bolesti što doprinosi nagomilavanju nitrata u korijenu. Najbolje uspijeva poslije mahunarki, tikve, paprike, krastavca.

Sjetva u toplo zemljište

Sjetva se obavlja kada se zemljište zagrije na 10ºC. Na temperaturi od 15 do 20ºC niče za tri dana, a na nižim temperaturama potrebno je šest do deset dana. Na pripremljenom zemljištu, gredici, naprave se plitki kanalići na udaljenosti od 30cm. Njihova dubina je između tri i četiri centimetra. U redu se sjeme sije na razmak od osam do deset centimetara, a kada se radi o jednokličnom, taj razmak je manji, od četiri do pet centimetara.

Nakon sjetve potrebno je zemljom prekriti sjeme. U slučaju pojave mraza, usjev je potrebno zaštititi agrotekstilom. Cikla niče za tjedan dana. Poslije nicanja potrebno je biljke prorijediti na razmak od oko pet centimetara.

Aktiviranje sjemena

Kako bi ubrzali klijanje i nicanje cikle, potrebno je aktivirati sjeme. To ćemo postići ako ga stavimo u vrećicu od gaze ili tankog platna i potopimo u toplu vodu temperature od 25 do 30ºC. Ostavimo sljedećih 48h. Vodu je potrebno promijeniti dva puta tijekom dana, ujutro i navečer.

Drugi način aktivacije je da ga stavimo između navlažene gaze koju držimo u najlon vrećici ili kutiji. U oba slučaja potrebno je omogućiti dotok zraka i provjeravati vlažnost kako ne bi došlo do sušenja klice. Temperatura prostorije treba biti oko 20ºC. Sjeme će proklijati za dva do tri dana, ali vodite računa o vlažnosti slojeva gaze.


Povezana biljna vrsta

Cikla

Cikla

Sinonim: - | Engleski naziv: Beetroot | Latinski naziv: Beta vulgaris L. var. conditiva Alef.

Cikla je dvogodišnja biljka koja u prvoj godini formira vegetativne organe, korijen, stabljiku i listove, a u drugoj generativne organe, cvjetnu stabljiku, cvijet, plod i sjeme.... Više [+]

Tagovi

Cikla Sjetva cikle Proljetna sjetva Sjetva povrća Aktiviranje sjemena Uzgoj cikle


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.