Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište rajčica
  • 27.12.2021. 18:00

Cijenu rajčica u Europi diktira Maroko?

Proizvodnja rajčice se susreće s brojnim poteškoćama - od virusa ToBRFV do konkurencije koja stiže iz Maroka

Foto: Depositphotos/Baloncici
  • 436
  • 64
  • 0

Uobičajeno je da je tijekom prvih zimskih mjeseci cijena rajčica u blagom padu. Ove godine su bile više od prosjeka, ali se taj pad ipak osjetio. Međutim, u studenom je došlo do skoka, osim u Španjolskoj, što je vidljivo iz podataka Europske komisije. Prosječna cijena iznosila je 1,37 eura/kg što je manje nego u listopadu i manje nego prošle godine u studenom kada je ona bila 1,43 eura.

Razlozi za poskupljenja su brojni, navodi Hortidaily. Klimatske promjene i suša su uzeli svoj danak kada je u pitanju proizvodnja na otvorenom, jer je to podiglo potrošnju vode za navodnjavanje. Tu je i pojava nove virusne bolesti. Naime, virus smeđe smežuranosti ploda, ToBRFV, se prvi put pojavio na  Siciliji i u Njemačkoj 2018. godine, a onda se proširio i na mnoge druge europske zemlje. Istovremeno su poskupjeli inputi u ovoj proizvodnji: sjeme, gnojiva, energija, prihrana, sredstva za zaštitu.

Konkurencija stiže iz Maroka 

Tradicionalni proizvođači su Italija i Španjolska, ali su se i ondje susreli s brojnim poteškoćama u proizvodnji. Proizvođači u Italiji su imali probleme izazvane visokim temperaturama i širenjem ToBRFV. Međutim, pored svega, ovo je tržište ostalo stabilno. Prosječna cijena je u 11. mjesecu blago porasla, ali je to povećanje manje nego cijena u studenom u petogodišnjem razdoblju.

U Španjolskoj se unazad nekoliko godina smanjuju površine pod ovim povrćem zbog konkurencije jeftinijeg iz Maroka. Cijena je u prosjeku pala za 0,99 eura što je najveći pad cijena u Europi, ali je i to bilo malo povećanje iznad petogodišnjeg minimuma.

Podaci Europske unije pokazuju da je prosječna vrijednost u Nizozemskoj 1,20 eura/kg što je manje nego u listopadu. U usporedbi s prethodnih pet godina, ona je rekordna. Na tržištu je zabilježena manja količina zbog smanjene proizvodnje izazvane rastom cijena energenata.

Poljska i izvoznik i uvoznik

Poljska se pojavljuje kao veliki izvoznik rajčice i prerađevina, ali i uvoznik. Samo u 2019. godini izvezli su preko 73.000 tona svježih plodova. Najveći kupci su Njemačka, Ujedinjena Kraljevina, Bjelorusija. U isto vrijeme Poljska je i veliki uvoznik svježih plodova iz Španjolske, Nizozemske i Maroka.

Francuska ima manje površine pod ovom kulturom i veći je uvoznik. Unatoč tome, cijene u studenom su bile skoro identične onima u 2020.

Čini se da stanje na ovom tržištu diktira ponuda Maroka, jer je iz te zemlje u EU stiglo 18 posto više rajčice tijeko listopada 2021. nego u 2020.


Povezana biljna vrsta

Rajčica

Rajčica

Sinonim: paradajz, poma, pomidora, kavoda/kavada | Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Rajčica je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Uzgaja se u plastenicima, staklenicima i na polju. Dijeli se na srednje ranu i kasnu. Ima dobro razvijen vretenast korijen... Više [+]

Tagovi

Rajčica Tržište Europska unija Cijena rajčice Maroko Konkurencija


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zbog panike uginulo oko 300 kokoši - razlog pokušaj provale u peradarnik

Pokušaj provale jednog ili više počinitelja na farmu peradi u Wallersdorfu u Njemačkoj, doveo je do uginuća oko 300 kokoši, piše Wochenblatt. Kako javlja policija, počini...

Više [+]