Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište češnjaka
  • 26.05.2018. 16:30

Cijena češnjaka sve niža, predviđa se da će još padati

Iako sezona češnjaka započinje sredinom kolovoza, čini se da je niska cijena već zacementirana. Predviđa se čak da će doći do pojave konkurencije i još nižih cijena.

Foto: Wikimedia Commons/Steve46814
  • 6.493
  • 307
  • 0

Kina proizvodi 70% svjetskog češnjaka. Nekoliko je kineskih pokrajina poznato po uzgoju ovog povrća, ili još bolje, začina. Jinxiang je poznat kao "rodni grad kineskog češnjaka", a u pokrajini Henan se proizvodi oko 2 milijuna tona češnjaka godišnje

"Ove je godine globalno tržište češnjaka u lošoj situaciji, Kina nije iznimka. Trenutno je cijena domaćeg češnjaka 0,8 yuana za pola kilograma (oko 80 lipa) što je za pola niža cijena od prošlogodišnje. Ne samo u Kini, nego i u Burmi i Indiji je situacija jednako teška", rekao je jedan od kineskih poljoprivrednika i trgovaca iz pokrajine Henan, piše freshplaza.

Češnjaka sve više na tržištu, Kinu čeka katastrofa?

Iako sezona češnjaka započinje sredinom kolovoza, čini se da je niska cijena već zacementirana. Predviđa se čak da će doći do pojave konkurencije i još nižih cijena. Razlog je jasan - ponuda je premašila potražnju koja je u osnovi fiksna. 

Kineski proizvođači češnjakom snabdijevaju veliko područje, a osim u Kinu, njihov se proizvod prodaje u zemljama jugoistočne Azije, uključujući Kambodžu, Vijetnam te u Europi. Kažu kako se kupci u jugoistočnoj Aziji više fokusiraju na cijenu dok europski kupci više pozornosti daju kvaliteti za koju im nije problem platiti i višu cijenu. 


Povezana biljna vrsta

Češnjak

Češnjak

Sinonim: Bijeli luk | Engleski naziv: Garlic | Latinski naziv: Allium sativum L. ssp. vulgare Kuzn.

Smatra se da su češnjak prvi počeli uzgajati Egipćani te je odigrao važnu ulogu u njihovoj kulturi. Smatrali su ga svetom biljkom te se često pronalazio u grobnicama faraona. Zbog... Više [+]

Tagovi

Češnjak Kineski češnjak Cijena Kina


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?