Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj češnjaka
  • 11.04.2014. 14:00

Češnjak iz Cerića ujedinio proizvođače!

Po riječima Mare Čuljak, da bi proizvodnja češnjaka jače zaživjela u Hrvatskoj, potrebno je postići zaštitu ozimoga slavonskoga češnjaka ili najmanje, njegovo uvrštenje na sortnu listu RH.

  • 3.005
  • 233
  • 0

Hrvatska godišnje uveze od 1.800 do čak 2.200 tona češnjaka godišnje pa je ova kultura u posljednje vrijeme pravi hit među proizvođačima, jer koliko god proizvedu - sve mogu bez problema prodati. Domaći češnjak postiže visoku cijenu i zbog mnogo veće kvalitete u odnosu na sličan uvoz iz Kine, pa ovu proizvodnju sve češće podržavaju i jedinice lokalne samouprave. Primjer pozitivne suradnje proizvođača češnjaka krenuo je sa hrvatskog istoka, iz Cerića.

Mara Čuljak, predsjednica Udruge Češnjak, na vrijeme ga je prepoznala kao obećavajuću, ali i deficitarnu kulturu. Tvrdi kako već godinama nema podataka o površinama zasađenim češnjakom u Hrvatskoj, ako se evidencija uopće ikad i vodila.

Budućnost Hrvatske je u proizvodnji češnjaka

Proizvodnja češnjaka bila je dosad prilično zapostavljena u Vukovarsko-srijemskoj, ali i drugim županijama. "Hrvatska uvozi ogromne količine češnjaka, a površina pod njim bi trebalo biti još mnogo više kako bi se zadovoljila domaća potražnja za tom iznimno korisnom i zdravom povrtlarskom kulturom", ističe Mara Čuljak. Uz to što je kvalitetom neusporediv s uvoznim češnjakom, urod je od šest do 10 tona po hektaru, a dobit 60.000 kuna. Problema s izvozom ne bi imali. Došlo je i do potrebe udruživanja pojedinih proizvođača. Za površinu od hektara se utroši 1.200 kg sadnog materijala. Riječ je dakle, o iznimno dohodovnoj poljoprivrednoj kulturi kod koje je prihod po hektaru isti kao na 36 hektara pod pšenicom. Od toga se može živjeti, a o tome svjedoče brojni proizvođači iz spomenute udruge. Uz pomoć Vukovarsko-srijemske županije Udruga “Češnjak” namjerava ostvariti i projekt izgradnje Centra za češnjak koji bi postao središnjim mjestom za skladištenje, sortiranje i pakiranje češnjaka.

Kako bi im pomogle u ovim nastojanjima, županijske vlasti na čelu s Andrijom Matićem, najavile su kako su spremne financirati troškove analize tla kod novih proizvođača, kao i trošak nabave prvog sadnog materijala po modelu da proizvođači od vlastitog uroda istu količinu dobivenog sadnog materijala dostave novom proizvođaču. "Krenite s malom količinom, informirajte se. Od nas možete dobiti znanje, konkurencije nema" poruka je koju je Mara Čuljak poslala svim zainteresiranima za uzgoj ove obećavajuće kulture.

Zahtjevnost uzgoja nije velika, ali posla ima. "Posla nema previše, ali stalni nadzor nad nasadima je potreban, svakoga dana. Kad se povede računa o predsjetvenim radnjama, bez uljarica i kukuruza kao predkultura, isprovociraju se korovi, zaore se i pripremi tlo, zasadi češnjak, tretira herbicidima, onda problema nema. Mirni ste do proljeća kada kreću štetnici. Ako se sve odradi kako treba, nema teškog fizičkog rada - dok ne dođe do vađenja češnjaka. Ako ima korova, a osni razmak je 20 cm red od reda, suzbijamo ga plijevljenjem jer se tu motikom ne može doći. Na taj način suzbijamo korov, jer inače se iz njive neće ništa izvaditi."


Povezana biljna vrsta

Češnjak

Češnjak

Sinonim: Bijeli luk | Engleski naziv: Garlic | Latinski naziv: Allium sativum L. ssp. vulgare Kuzn.

Smatra se da su češnjak prvi počeli uzgajati Egipćani te je odigrao važnu ulogu u njihovoj kulturi. Smatrali su ga svetom biljkom te se često pronalazio u grobnicama faraona. Zbog... Više [+]

Tagovi

Češnjak Udruga proizvođača Mara Čuljak Jedinice lokalne samouprave Domaća potražnja Uvoz Izvoz Andrija Matić Sadni materijal Konkurencija Centar za češnjak


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije