Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Suradnja Vukovarsko-srijemske županije i Udruge Češnjak
  • 28.05.2014. 15:15

Češnjak - bijelo zlato Slavonije

Suradnja Odjela za poljoprivredu šumarstvo i ruralni razvoj i Udruge se nastavlja. Cilj suradnje je povećati proizvodnju češnjaka na području Vukovarsko-srijemske županije jer potražnja za kvalitetnim domaćim češnjakom postoji.

  • 942
  • 109
  • 0

Vukovarsko-srijemska županija zajedno s Udrugom Češnjak iz Cerića zbog potrebe za kvalitetnim domaćim češnjakom pokrenula je niz predavanja na području Županije kako bi se potencijalni proizvođači što bolje upoznali sa samom proizvodnjom češnjaka. Članovi Udruge imaju dugogodišnje iskustvo u proizvodnji te su najbolji primjer dobre prakse, što je prepoznao Odjel za poljoprivredu šumarstvo i ruralni razvoj Vukovarsko-srijemske županije.

Suradnja Odjela za poljoprivredu šumarstvo i ruralni razvoj i Udruge se nastavlja. Cilj suradnje je povećati proizvodnju češnjaka na području Vukovarsko-srijemske županije jer potražnja za kvalitetnim domaćim češnjakom postoji. Međutim, sam problem proizvodnje češnjaka na prostoru Vukovarsko-srijemske županije je nepovezanost poljoprivrednih proizvođača, usitnjena površina, nedovoljno poznavanje tehnologije i načina proizvodnje. Zbog toga je Udruga zajedno sa odjelom za poljoprivredu šumarstvo i ruralni razvoj svoja znanja i spoznaje o proizvodnji htjela prenijeti i drugim zainteresiranim poljoprivrednim proizvođačima.

Nakon održanih edukativnih predavanja koja su se održala po Općinama Nuštar, Bogdanovci, Lovas, Stari Jankovci i završnog skupa koji se održao u velikoj Županijskoj vijećnici, javio se popriličan broj poljoprivrednih proizvođača koji su zainteresirani za proizvodnju češnjaka. Proizvođači bi uz pomoć Udruge i Odjela dobili pomoć u znanju, praćenju proizvodnje, što bi zainteresiranim proizvođačima bila velika pomoć u počecima proizvodnje i bavljenja češnjakom.

Uvozni češnjak neusporedivo niže kvalitete

Uvozni češnjak, za razliku od našeg domaćeg kojeg nema u dostatnim količinama, je puno lošije kvalitete, a to je ujedno i prilika našim poljoprivrednim proizvođačima da proizvodnju domaćeg češnjaka podignu na višu razinu, kako po kvaliteti tako i po količinama, što bi ujedno doprinijelo podizanju domaće proizvodnje, razvoju ruralnog područja i ostanku mladih na selu te očuvanju obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Vukovarsko-srijemska županija i njezin Odjel za poljoprivredu, šumarstvo i ruralni razvoj zajedno s pročelnikom Andrijom Matićem i Udrugom češnjak, pokrenuli su projekt pod nazivom “Češnjak” koji bi sve navedene činjenice ujedinio u jednu priču.

Prvih 10 proizvođača dobiva sadni materijal

Projekt je osmišljen tako da prvih 10 proizvođača dobije sadni materijal u količini od 50 do 100 kg, koji bi nakon sadnje i nakon što si osiguraju sadni materijal za sljedeću godinu, vratili nazad Udruzi, u istoj količini u kojoj su ga uzeli. Prvih 10 proizvođača koji su dobili sadni materijali bi ujedno dobili i besplatnu analizu tla, što će im pomoći u samoj proizvodnji. Udruga će, kao jedan od sudionika projekta, budućim proizvođačima pomoći u davanju znanja o samoj proizvodnji i zaštiti i praćenju same proizvodnje. Unutar projekta "Češnjak" je u planu izgradnja samog Centra koji bi sadržavao skladište i pakirnicu, što bi pomoglo i proizvođačima češnjaka, ali i proizvođačima drugih povrtlarskih kultura. To će svim budućim proizvođačima omogućiti skladištenje i pakiranje češnjaka, što bi proizvođačima omogućilo da povećaju vrijednost svog proizvoda, a ujedno i da dostignu određenu kvalitetu svojih proizvoda.

Kako je projekt "Češnjak" podržala Općina Tovarnik

Donosimo dvogodišnji plan provedbe modela dodjele sadnog materijala češnjaka na području Općine Tovarnik za razdoblje od 2014. do 2015. Opći ciljevi programa:

  • značajno povećati proizvodnju češnjaka na području Opčine Tovarnik za osobnu potrošnju i za tržište
  • osigurati dodatne radne sate seljačkom gospodarstvu i veću dohodovnost

Posebni ciljevi:

  • povećati samoopskrbnost poljoprivrednih gospodarstava
  • postići, nakon narudžbe, pouzdanu isporuku češnjaka uz dogovorene uvjete
  • stvoriti preduvijete za investiranje u proizvodnju proizvoda dodane vrijednosti
  • umanjiti negativnu vanjsko trgovinsku bilancu RH
  • omogućiti realne pretpostavke za osnivanje Klastera povrtlarske proizvodnje Vukovarsko-srijemske županije

Ovim je program predviđeno financirati kupovinu do 2.000 kg valjanog sadnog materijala češnjaka koji će biti podijeljen poljoprivrednim gospodarstvima s područja Općine Tovarnik, po odabiru Odbora za poljoprivredu uz preporuke Udruge Češnjak, bilo ozimog bilo proljetnog ili alternativnoga. Ukupni proračunski trošak Općine Tovarnik po ovom programu je 60.000 kuna. Po jednom poljoprivrednom gospodarstvu dodjeljuje se najviše po 100 kg sadnog materijala češnjaka, a najveći iznos ne može biti veći od 5.000,00 kuna, po jednom poljoprivrednom gospodarstvu

Proizvođači češnjaka koji prvi uzimaju valjani sadni materijal češnjaka, i svi ostali u lancu dobivanja imaju obvezu proizvesti u idućim godinama najmanje primljenu količinu valjanoga sadnoga materijala češnjaka i predati ju drugim proizvođačima s područja Općine Tovarnik. Nabavka valjanoga sadnoga materijala češnjaka bit će organizirana u suradnji sa Udrugom Češnjak iz Cerića. Vrijeme nabavke češnjaka bit će u prvom krugu od kolovoza 2014. do konca listopada 2014. godine, a u drugom krugu u istom razdoblju 2015. godine.

Kako do uspješne provedbe programa?

Ovaj Program će zaživjeti ukoliko se bude provodio nadzor cijeloga tijela njegove provedbe te ukoliko ne dođe do ozbiljnih poremećaja na tržištu, ili pojave bolesti.

Stoga je potrebito:

  • izravno zadužiti osobe ispred Općine Tovarnik i Odbora za poljoprivredu za nadzor njegove provedbe, a tražiti i sudioništvo Udruge Češnjak u istim poslovima,
  • ugovoriti obveze primatelja potpore i osigurati jamstva povrata,
  • utvrditi povoljne uvjete kupovine proizvedenog češnjaka, jer vjerojatno neće biti stalnog interesa za preuzimanje svih količina valjanoga sadnoga materijala za daljnju sadnju
  • raditi na uključivanju proizvođača u postojeće Udruge i interesna udruženja
  • raditi na većoj odgovornosti i međusobnom povjerenju proizvođača sudionika ovoga programa,
  • postići dogovore te ugovoriti otkup viška češnjaka,
  • provoditi stalnu edukaciju proizvođača i osigurati primjeren stručni nadzor

Povezana biljna vrsta

Češnjak

Češnjak

Sinonim: Bijeli luk | Engleski naziv: Garlic | Latinski naziv: Allium sativum L. ssp. vulgare Kuzn.

Smatra se da su češnjak prvi počeli uzgajati Egipćani te je odigrao važnu ulogu u njihovoj kulturi. Smatrali su ga svetom biljkom te se često pronalazio u grobnicama faraona. Zbog... Više [+]

Tagovi

Češnjak Odjel za poljoprivredu Šumarstvo i ruralni razvoj Udruga Češnjak Nuštar Bogdanovci Lovas Stari Jankovci Povijest češnjaka Ljekovita svojstva Prevencija raka Antimikrobno djelovanje Kolesterol Ajoen Očuvanje OPG-a Andrija Matić Sadn


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]