Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Osnovana udruga Čepinski kupus
  • 02.08.2014. 09:15

Čepinski kupus – od mita do stvarnosti

Udruga Čepinski kupus osnovana je u svrhu očuvanja i uzgoja ovog sjemena, a Općina Čepin iz proračuna je, za ovu godinu, izdvojila 50.000 kuna na ime ispitivanje i zaštite sjemena Čepinskog kupusa

  • 827
  • 63
  • 0

Priča o kvaliteti čepinskog kupusa nije poznata samo unutar granica Hrvatske, već i šire, jer su je po brojnim europskim zemljama pronijeli hrvatski građani na privremenom radu u inozemstvu. Potpuno logično i očekivano, uslijedilo je osnivanje Udruge Čepinski kupus koja je s radom započela u svibnju, a osnovni zadatak joj je rad na očuvanju i uzgoju sjemena Čepinskog kupusa. Općina Čepin također je prepoznala važnost ove inicijative te je za ispitivanje i zaštitu sjemena za ovu godinu, iz proračuna izdovojila 50.000 kuna.

Cilj su očuvanje i razvoj sjemena

Sjeme Čepinskog kupusa

Udruga će organizirati savjetovanja, predavanja, seminare, radionice te druge stručne skupove kako bi pridonijela očuvanju i razvoju sjemena čepinskog kupusa kao poduzetničkog pokreta i promicanju poduzetničke djelatnosti. Time se planira poboljšati opći status, vrednovanje i nagrađivanje uzgajivača ove vrste kupusa, ali i korištenje tehničkog i gospodarskog potencijala uzgajivača.

Kroz razne aktivnosti tijekom godine, Udruga će raditi na promicanju i edukaciji lokalnih obiteljskih poljoprivrednih gspodarstava o uzgoju sjemena te sadnji i zaštiti branda "Čepinski kupus", kao i na budućem pogonu za kiseljenje. Predsjednica Udruge Lara Liović-Nadaždi istaknula je kako žele certificirati sjeme kako bi domicilno stanovništvo na kraju krajeva od njega imalo i koristi. "Ovaj proces je dugotrajan, ali mi smo strpljivi i marljivi. U autorizaciji sjemena vidljiva je jedna od smjernica gospodarskog razvoja općine, povećanje zaposlenosti, očuvanje poljoprivrede za male uzgajivače i prosperitet same Općine".

Ukoliko želite postati član Udruge možete se obratiti predsjednici Liović-Nadaždi putem kontakt telefona: 092/28-90-367 ili maila: lara.nadazdi@gmail.com.


Tagovi

Lara Liović-Nadaždi Čepinski kupus Zaštita sjemena Uzgoj Savjetovanje Poduzetnički pokret Edukacija Gospodarski razvoj Očuvanje poljoprivrede Pogon za kiseljenje kupusa