• Caulilini
  • 28.04.2019. 12:00

Caulilini - novo povrće ili dobar marketinški trik?

Kalifornijska tvrtka Mann's nedavno je prezentirala novo povrće. Radi se o nekoj vrsti cvjetače koja je zapravo već poznata u azijskim zemljama.

Foto: Facebook/FreshPoint Atlanta
  • 800
  • 57
  • 0

Divlji kupus (lat. Brassica oleracea) preteča je svih vrsta kupusa. Od onog običnog, koji je na našem prostoru jedno od omiljenog povrća, pa preko prokulice, romanesko brokule ili egzotičnog kineskog kupusa do sve pupularnijeg povrća bok choy. 

Sve su to iste vrste od kojih se križanjem dobivaju nova, drugačija povrća. Tako je ovih dana jedna kalifornijska kompanija predstavila novu vrstu povrća - caulilini. 

Caulilini dolazi iz Mann'sa, proizvođača povrća u vlasništvu Del Montea, sa sjedištem u Kaliforniji. Radi se o najpoznatijem američkom distributeru broccolina (brokula, ali s izduženim, nježnim stabljikama i manjim cvjetovima). Caulilini, ova se kompanija nada, učinit će za cvjetaču ono što je broccolini učinio za brokulu, navodi Modern Farmer

Kompanija caulilini opisuje kao baby cvjetaču, iako se ne radi o mladoj biljci. Dakle, radi se o cvjetači čija glavica nije zbijena nego su stabljike izdužene i zelene, a cvjetovi bijeli pa izgleda vrlo atraktivno. 

Ipak, caulilini je azijska sorta cvjetače i, primjerice, u Kini nije ništa novo. Veliki dio cvjetače koji se jede u toj zemlji je ove sorta i nazivaju je 'song hua'. No, ono što cvjetaču i njegove slične vrste nema je zanimljivo ime - caulilini. 

Zato, prije nego što se odlučite na kakve egzotične vrste povrća, voća i sl. koje će njihovi proizvođači reklamirati kao posebno zdrave, sjetite se da u našem podneblju rastu raznolike i zdrave biljne vrste - od onih kultiviranih do samoniklog bilja. 


Tagovi

Caulilini Novo povrće Baby cvjetača Broccolini


Autorica

Maja Celing Celić

Maja je profesorica hrvatskog jezika i književnosti s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Također je hobi vrtlarica te urednica Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

...Za mene moj vrt znači kvalitetno provedeno vrijeme, a vrtlarstvo je uvijek bila umjetnost. Prilož... Pročitaj cijelu bilješku »