Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Robotizacija poljoprivrede
  • 05.10.2023. 18:00

Bumbari su prošlost: Robot Polly uspješnije oprašuje rajčice?

U stakleniku finske tvrtke Agrifutura na 4,6 hektara robotska platforma Polly preuzima ulogu pčela i bumbara u oprašivanju

Foto: Depositphotos/vallefrias
  • 1.230
  • 115
  • 0

Upotreba robota u staklenicima i plastenicima nije novost. Do sada su se uspješno koristili za reguliranje zalijevanja, berbu, vezanje biljaka, zaštitu bilja. Njihovim uvođenjem se smanjuje potreba za ljudskim radom, ali i financijski izdatci.

Roboti mijenjaju pčele

U stakleniku finske tvrtke Agrifutura na 4,6 hektara robotska platforma Polly preuzima ulogu pčela i bumbara u oprašivanju. Riječ je o projektu izraelskog startupa Arugga AI Farming, piše Hortidaily.

"Prošle zime smo postavili robot Polly na jedan hektar. Trenutni napredak u kvaliteti oprašivanja bio je evidentan. Ohrabreni konstantno pozitivnim rezultatima, proširili smo Pollynu ulogu, na kraju zamijenivši njime tradicionalno oprašivanje", kaže Sebastian Anttila, izvršni direktor kompanije Agrifutura. 

Polly proizvodi snažne vibracije kako bi izbacio pelud iz cvijeća i oplodio ih, a za sada se koristi samo na rajčici, piše NoCamels

Budućnost uzgoja u plastenicima

Pred nama je novo vrijeme u kome će roboti biti nezamjenjivi u plasteničkoj proizvodnji. Anttlia navodi da je cilj povećanje prinosa i efikasnosti:

"S Polly smo uočili povećanje prinosa od 10 posto u usporedbi s našim prethodnim oslanjanjem na pčele. U jedinstvenim finskim uvjetima gdje je dan kraći i veća potreba za umjetnim osvjetljenjem, bumbari često ne uspijevaju oprašiti biljke. Polly se pokazala kao odličan zamjenski sustav.".

Iz kompanije su rekli da su također imali uspješna ispitivanja s Arugginom tehnologijom za otkrivanje štetnika. 


Tagovi

Finska Robot Robotsko oprašivanje Roboti u plasteniku Oprašivanje u plasteniku Robot oprašuje povrće


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.