Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj povrća
  • 26.02.2022. 07:30

Brokula - biljka za ovu sezonu

Puno je varijeteta brokule koji se razlikuju po boji, izgledu i okusu. Svi su odlični za uzgoj.

Foto: Depositphotos/deyangeorgiev2
  • 591
  • 52
  • 1

Mnoštvo je različitih vrsta brokule koju možemo uzgajati. Vodi porijeklo iz Italije, a uzgaja se širom svijeta. Koristi se kuhana ili kao svježa namirnica. Niskokalorična je i sadrži puno minerala, posebno kalij, kalcij, fosfor, magnezij, željezo, natrij, cink, zatim vitamine C, A, E, K, vitamine B kompleksa, mnoštvo flavonoida i enzima.

Razlikuju se po boji, obliku, listovima. Dio su vrste Brassica oleracea i pripada istoj porodici kao kupus, cvjetača, kelj, prokulice, koraba i druge kupusnjače.

Kalabrijska brokula

Najčešće se susrećemo s ovim varijetetom Brassica oleraceae var. italica. Naziv potječe po regiji Kalabrija na jugu Italije. Formira veliku glavicu s čvrsto zbijenim cvjetićima i dobro podnosi hladnoću. Nakon rezidbe centralne glavice daje bočne izraste što osigurava dužu berbu.

Romanesco brokula

Ovaj tip zadivljuje izgledom cvjetne glavice i obojenošću. Odlična je za uzgoj u vrtu. Okusom podsjeća na cvjetaču, ali je slađa i ukusnija. Tekstura joj je blaža i mekša.

Brokula bez glavice

Ova je vrlo slična Kalabrijskoj, ali glavica nije tako kompaktna. Mogu se brati pojedinačni cvjetovi, odnosno cvjetne grane. Više je gorka, a jestivi su listovi, cvjetovi i stabljike. Njeno sjeme se najviše koristi kod proizvodnje mikropovrće. Često su cvasti ljubičaste ili bijele, ima slađi okus. Obično se sije i sadi u jesen, jer joj treba do osam tjedana ispod 10ºC.

Kineska brokula

Brassica oleraceae var. alboglabra potječe iz Kine. Ima velike listove i deblje stabljike. Gorak okus se gubi kada se potopi u hladnu vodu prije kuhanja. Ima kratak period vegetacije od 35 do 50 dana.

Rapini

Ovaj tip Brassica rapa subsp. rapa ima karakteristike brokule, ali u stvari pripada rodu repe. Njegovo zeleno lišće se koristi u kuhanju i dosta je čest kao namirnica na jugu Italije.

Brokolino

Ovaj hibrid između klasične i kineske brokule Brassica oleracea var. italica × alboglabra ponekad se naziva i baby brokula. Nastala je ručnim oprašivanjem. Odlikuje se nježnom stabljikom, izgledom podsjeća na kalabrijsku brokulu, ali je sočnija i profinjenijeg okusa.


Povezana biljna vrsta

Brokula

Brokula

Sinonim: - | Engleski naziv: Sprouting broccoli or calabrese | Latinski naziv: Brassica oleracea L. var. italica

Brokula pripada porodici kupusnjača (Brassicaceae). U 100 g glavica sadrži, 87-91 g vode, 3-4 g sirovih bjelančevina, 4-6 g ugljikohidrata. Ima visok sadržaj karotena te joj se... Više [+]

Tagovi

Brokula Kalabrijska brokula Brokolino Romanesco Rimska brokula


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]