Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj cikle
  • 18.08.2017. 07:30

Božica uzgojila ciklu kojoj nije naštetila suša

Sjetva cikle pod pola jutra zemlje marljive Božice Novak, unatoč suši, dala dobre rezultate. Od nje će praviti sok te ju kiseliti.

Foto: Pixabay.com/Desertrose
  • 1.511
  • 130
  • 0

Unatoč sušnoj godini, povrtnica koja kroz relativno kratko vegetacijsko razdoblje ostvaruje dobre prinose, i ove je godine dala dobre rezultate. Riječ je o cikli čiji je uzgoj, tvrdi marljiva Božica Novak iz Slavonije, ekonomski opravdan.

Cikla na pola jutra zemlje

"Odlučila sam se na sjetvu cikle i to pod pola jutra zemlje upravo stoga što je bogata mineralima, mastima, bjelančevinama, ugljikohidratima, a sadrži željezo, magnezij, kalij, vitamin C, folate, zbog čega je za konzumaciju dostupna tijekom cijele godine", priča Novak istaknuvši da joj je poznato kako su se ljekovita svojstva cikle od davnina koristila u liječenju gripe i malarije, kao i regulaciju krvnog tlaka.

"Zbog toga je cikla neizostavna u vrtu na mojim parcelama, a potom i prehrani gdje ju konzumiram u svježem stanju i za vrijeme zime. Sretna sam što je moj rad i trud okrunjen zadovoljavajućim prinosima, dobre kakvoće plodova, unatoč sušnoj godini i visokim temperaturama. Isplatilo se vjerovanje u sutra", zadovoljno priča Božica te otkriva svoju tajnu.

Preradit će ciklu u sok i kiselo

"Bitno je naglasiti da sam nakon sjetve, vršila ručno prorjeđivanje u svrhu postizanja što krupnijih plodova. Govorimo li o gnojidbi, istu sam obavila dva puta uz pomoć organskog gnojiva s obzirom na to da se, koliko je moguće, trudim biti ekološki proizvođač.", priča Božica koja u ovo vrijeme završava s ubiranjem plodova kako bi ih mogla preraditi u sok i kiselo jer je konzervirana cikla vrijedan izvor nutrijenata i korisnih pigmenata.

Puno ručnog rada glavni problem

Kao glavne probleme u proizvodnji cikle, istaknula je dosta ručnog rada na maloj površini koji su joj oduzimali puno vremena. Smatra tako, da je, ako govorimo o ekonomskoj isplativosti, pogodnije prerađivati, nego prodavati ciklu u svježem stanju, a poglavito ako govorimo o korijenu čije je cijena po kilogramu znatno niska.

"Šteta je odbaciti korijenje i lišće cikle koje unatoč vitaminima i mineralima pretežno završi u otpadu. Lišće ima veći udio željeza od špinata, zbog čega ga, masovno koristim za salate", Božičina je preporuka za čitatelje našeg portala.

Foto: Pixabay.com/Desertrose7


Tagovi

Proizvodnja cikle Ekonomska isplativost Prerada cikle Ručno prorjeđivanje Sok od cikle


Autorica

Roberta Kljenak

Više [+]

Roberta je dvostruka magistrica u području poljoprivrede. Obožava pisanje i fotografiju! Dobitnica je dekanove nagrade za najbolje studente, predavačica na brojnim poljoprivrednim kongresima i nezaposlena profesorica.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ove godine pripremili smo bogat program. Vidimo se!
#gudovac2024