Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Siva trulež
  • 28.09.2015. 09:20

Botritis - redovni gost povrtlarskih kultura

Ova opasna gljivica napada rajčicu, papriku, salatu, ali i mnoge druge vrste, ne samo povrća, već i voća. Međutim, kod nas se najviše javlja u zaštićenom prostoru, ali i u skladištima.

Foto: depositphotos.com/sever
  • 2.026
  • 82
  • 0

Ove, ali i prethodnih godina, veliki problem u proizvodnji povrća, posebno rajčice predstavljala je gljivica Botrytis cinerea koja prouzorkuje sivu trulež nadzemnih dijelova biljaka. Pored stabla i listova, zahvatila je plodove, što je loše utjecalo na prinos i kvalitetu.

Botrytis cinerea je gljiva koja se razvija na temperaturi i od 0 stupnjeva i pri relativnoj vlažnosti zraka od 80%. Ovi uvjeti pogoduju gljivici, kako na otvorenom polju, tako i u plastenicima, ali i u skladištima. Međutim, veće probleme proizvođači su imali u plastenicima koji su uglavnom bez grijanja, pa je teže kontrolirati uvjete.

Prijenos korovnom florom

Pošto se bolest prenosi korovnom florom, preko biljnih ostataka, sa drugih biljaka, teže je suzbiti je ili čak spriječiti da dođe do njene pojave. Jako brzo dolazi do destrukcije i truljenja čitave biljke, pa su se mnogi žalili kako im uglavnom plod potpuno istrune i prije nego što sazrije, pa se nikako ne može iskoristiti. Još gora činjenica je to što se nijedan oboljeli plod ne smije skladištiti sa zdravim, jer se bolest vrlo lako prenosi na ostale plodove.

Gljivica ne napada samo rajčicu, već i papriku, grožđe, pa čak i ukrasne kulture. U ovisnosti od godine do godine, nekada proizvođači imaju većih gubitaka, ali uglavnom se uspješno bore protiv ove bolesti.

Obavezno redovno prozračivanje

Prvi simptom bolesti pojavljuje se u prizemnom dijelu stabla u obliku pjege, da bi se kasnije pjega proširila na čitavo stablo, listove, pa čak i na zelene plodove i prešla u sivu prevlaku. Ona zahvaća cijelu biljku, koja se suši i propada. Tada već nema pomoći, već oboljele biljke uklanjamo iz plastenika.

Pošto gljiva tijekom vegetacije ostvaruje više ciklusa zaraze, samim tim je neopodno redovno prozračivanje, a tokom prohladnih i oblačnih dana treba smanjiti zalijevanje.

Kako spriječiti bolest?

Prvo i osnovno je redovno prozračivanje u plastenicima i staklenicima, kao i regulacija temperature, a zatim i optimalno zalijevanje.Takođe, preporučuje se postavljanje malča - najčešće se koristi folija, ali ukoliko i dođe do pojave bolesti treba ukoloniti oboljele biljke kako se bolest ne bi proširila.

Ukoliko dođe do masovne pojave, potrebno je odmah izbaciti zaražene biljke iz plastenika i uništiti ih, jer se bolest vrlo lako širi na ostale biljke. Svakako, najvažnije je ne dopustiti da dođe do razvoja gljivice, redovno kontrolrati uvjete koji vladaju u zaštićenom prostoru.

Foto: depositphotos.com/sever180


Povezana biljna vrsta

Rajčica

Rajčica

Sinonim: paradajz, poma, pomidora, kavoda/kavada | Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Rajčica je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Uzgaja se u plastenicima, staklenicima i na polju. Dijeli se na srednje ranu i kasnu. Ima dobro razvijen vretenast korijen... Više [+]

Tagovi

Botritis Botrytis cinerea Redovno prozračivanje Prijenos korovnom florom Truljenje Postavljanje malča Razvoj gljivice Plastenici Grožđe Rajčica


Autorica

Jovana Cvetković

Više [+]

Magistrica poljoprivrede i studentica fitomedicine. Vječno zaljubljena u prirodu, biljnu proizvodnju i fotografiju. Uporna, ambiciozna i velika sanjalica.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]