Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bejo Zaden
  • 14.06.2018. 15:00

B-mox sjeme peršina - siguran start i uspješan završetak proizvodnje

Utemeljena na novoj tehnologiji, B-Mox formula poboljšava snagu sjemena, stimulirajući njegov rast u najranijoj fazi i poboljšavajući vitalnost biljke.

  • 1.576
  • 67
  • 0

Kako bi biljkama omogućili snažniji start, istraživački timovi u tvrtki Bejo Zaden razvili su inovativnu B-Mox formulu za poboljšanje sjemena. Utemeljena na novoj tehnologiji, B-Mox formula poboljšava snagu sjemena, stimulirajući njegov rast u najranijoj fazi i poboljšavajući vitalnost biljke. S potpunije razvijenim korijenovim sustavom, biljke pokazuju bolju otpornost na stres i bolje opće zdravstveno stanje tijekom cijelog vegetacijskog perioda.

Jedno od polja na kojima je ovo proljeće posijan B-Mox peršin Arat je i polje Poljoprivrednog obrta Žnidarić iz Puščina. "Iskustva su pozitivna", govori nam Marinko Žnidarić, ms. ing. agr.: "B-Mox sjeme omogućava ujednačeno nicanje i jači porast što znači da je u ranijim rokovima berba moguća 2-3 tjedna prije naklijanog peršina. Prvu berbu mladog peršina očekujemo za 10-15 dana (početkom lipnja, o.a.). Prošle godine B-Mox peršin sijali smo u kasnijim rokovima i primijetili olakšano nicanje u vrućim uvjetima. Sklop u usjevu B-Mox peršina je ujednačen, a lišće jako i zdravo".

Razlika u cijeni sjemena svakako je isplativa

Jači porast ujedno znači kraću vegetaciju što znači raniju pojavu na tržištu, a što u konačnici omogućuje bolju cijenu proizvoda. Mladi agronom također se složio da je razlika u cijeni sjemena svakako isplativa. Naime, cijena za 100.000 sjemenki veća je za 20-ak kuna u odnosu na "samo" naklijano, odnosno primed sjeme peršina.

v
Arat B-Mox i Arat primed

Dr. Liesbeth van der Heijden, voditeljica Odjela tehologije sjemena u Beju, predsjedala je projektu razvoja B-Mox formule te je vrlo oduševljena: "B-Mox formula posebno je razvijena za moderne metode proizvodnje koje traže snažne biljke manje osjetljive na stres. Proizvođači imaju manju potrebu za zaštitom biljaka, što znači da je B-Mox također vrlo obećavajući za organski uzgoj. Sada smo razvili jedinstvene B-Mox recepture za korijen peršina i mrkvu, a snažno vjerujemo u njegov potencijal u drugim kulturama". 

Usjevi se razvijaju ravnomjernije i s manje problema tijekom vegetacije

Tijekom proteklih godina Bejo je opsežno testirao formulu s nizom receptura u poljima u zemljama s hladnijim klimatskim uvjetima. Ovdje se, budući da održava biljke snažnima u hladnijem početku sezone, očekuje da će B-Mox imati najveći učinak. Rezultati testiranja pokazuju da se usjevi razvijaju ravnomjernije i s manje problema tijekom vegetacije, što se na kraju odražava i u boljem okusu proizvoda. Efekt se pokazao većim u težim uvjetima rasta (rana sjetva, suša), što bi značilo da B-Mox pomaže proizvođaču u smanjivanju rizika poslovanja tijekom osjetljivih prvih tjedana uzgoja, kao i tijekom kasnijih razdoblja stresa koji može nastati upravo zbog suše ili niskih temperatura. Usjevi mrkve i peršina korjenaša pokazali su viši prinos (15% viši prinos mrkve iz B-Mox sjemena).

Na polju zaraženom nematodama, peršin korjenaš proizveden iz B-Mox sjemena imao je čak 80% utrživog korijena, za razliku od onog iz netretiranog sjemena koji je imao 10% utrživog korijena. To se povezuje sa boljim razvojem korjenovog sustava gdje nematode uzrokuju manje štete. Cjelokupni učinak tretiranja sjemena vidljiv je i na obliku, glatkoći i boji korijena. U narednim godinama Bejo će nastaviti razvoj i testiranje B-Mox formule i za primjenu u toplijim klimatskim uvjetima.

vd
B-Mox formula posebno je razvijena za moderne metode proizvodnje koje traže snažne biljke manje osjetljive na stres

I u narednoj sezoni, 2018/19, Bejo će u ponudi imati B-Mox sjeme peršina korjenaša Arata i Eagla.

Prednosti B-Mox formule:

  • poboljšava snagu sjemena
  • stimulira rast u najranijoj fazi
  • poboljšava vigor biljke
  • pojačava tolerantnost na stres i opće zdravstveno stanje biljke
  • pridonosi boljim svojstvima okusa
  • vrlo obečavajuća u organskoj proizvodnji
  • pridonosi unoformnijem razvoju usjeva

Što dovodi do:

  • manjeg poslovnog rizika
  • manje potrebe za zaštitom usjeva
  • višeg prinosa

Za više informacija o B-Mox formuli obratite se tvrtki Bejo Zaden na jedan od niže navedenih kontakata.


Povezana biljna vrsta

Mrkva

Mrkva

Sinonim: - | Engleski naziv: Carrot | Latinski naziv: Daucus carota L. ssp. sativus (Hoffm.) Arcang

Mrkva je dvogodišnja zeljasta povrćarska biljka iz porodice štitarki (Apiaceae). Kao korjenasto povrće cijenjena je posebno zbog hranjivog i naročito vitaminskih i mineralnih... Više [+]

Tagovi

Bejo Zaden Povrće Sjeme Peršin Mrkva Nematode Stres Jačanje biljke Ravnomjeran rast


Partner

Bejo Zaden d.o.o.

Soblinečka 35b, 10360 Sesvete, Hrvatska
tel: +385 1 6150 155, e-mail: info@bejo.hr web: http://www.bejo.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.