Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Belje
  • 27.01.2014. 18:00

Agrokor investirao 78 milijuna kuna u novi staklenik

Agrokor investirao 78 milijuna kuna u staklenik u Baranji i u prvoj fazi otvorio 50 novih radnih mjesta

  • 1.305
  • 112
  • 0

Agrokor je ovih dana, u kompleksu Mitrovac u Baranji, dovršio radove na izgradnji staklenika za hidroponsku proizvodnju grapolo rajčice na površini od 4,5 hektara, što je prvi i najveći staklenik u Baranji te jedan od najvećih u Hrvatskoj. Staklenik je dio projekta Mitrovac, koji je primjer održivog razvoja i ekološki napredne i sigurne proizvodnje, a sastoji se od farme, bioplinskog postrojenja, solarne elektrane i staklenika koji koristi dio energije proizvedene u bioplinskom postrojenju.

U izradu i opremanje staklenika uloženo je ukupno 78 milijuna kuna, a staklenik je podignut u rekordnom roku od samo 6,5 mjeseci. Opremljen je najsuvremenijom tehnologijom tvrtke NETAFIM, jedne od vodećih u svijetu, a na izvođenju radova i montaži opreme angažirane su brojne hrvatske tvrtke.

Staklenik u kompleksu Mitrovac u Baranji

U stakleniku Mitrovac uzgajat će se rajčica grapolo i sorta beef, što će biti ujedno i jedina domaća proizvodnja te sorte u Hrvatskoj. Očekivani godišnji prinos rajčice je 2.300 tona, a prva berba očekuje se već početkom travnja ove godine, čime će se smanjiti uvoz rajčice.

Što se tiče samog proizvodnog procesa, riječ je o hidroponskom tipu uzgoja što podrazumijeva kontrolu klime, navodnjavanja i uvjeta u stakleniku. Sam proces proizvodnje zahtjeva konstantan nadzor tehnologa koji brinu o rastu biljaka, ali i edukaciji zaposlenika i pravilnoj brizi i načinu rada s biljkama. U stakleniku će u prvoj fazi, u stalnom radnom odnosu, biti 50 zaposlenika. Proizvodnja rajčica je cjelogodišnja, a odvija se na način da se na početku proizvodne godine obavlja pozicioniranje biljaka, njega i priprema za eksploataciju. Krajem veljače slijedi oplodnja uvođenjem bumbara u staklenik, a već od travnja pa sve do prosinca na tjednoj bazi obavlja se berba. Na kraju proizvodne godine, staklenici se čiste i pripremaju za novu proizvodnu godinu.

Vrlo je važno napomenuti da se u procesu uzgoja rajčica, za proces zagrijavanja staklenika, koristi dio toplinske energije iz Agrokorovog bioplinskog postrojenja.

Agrokor koncern u brojne je projekte u Belju dosad investirao 2,3 milijarde kuna, a uz dovršeni staklenik za hidroponsku proizvodnju grapolo rajčice planira se uskoro i dovršetak nove farme kapaciteta 2.000 muznih krava te bioplinskog postrojenja od dva megavata, što su investicije vrijedne dodatnih 140 milijuna kuna.

Riječ je o najvećim investicijama u poljoprivredi u Hrvatskoj i regiji, od kojih se očekuje godišnji prihod od 150 milijuna kuna.


Tagovi

Belje Agrokor Investicija Grapolo rajčica Staklenik Bioplinsko postrojenje

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]