Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj presadnica
  • 06.04.2023. 07:30

6 pravila prihrane presadnica

Mnogobrojni faktori utječu na usvajanje biljnih hraniva, a korijen presadnica još uvijek nije dobro razvijen. Na što treba obratiti pažnju u ovoj kritičnoj fazi razvoja mladih biljaka?

Foto: Depositphotos/Allexxandar
  • 10.315
  • 544
  • 0

Prihrana presadnica je neophodna ako želimo dobiti zdrave i jake mlade biljke. Kako bi dobili dobre rezultate potrebno je poštovati određene zahtjeve. Prilikom nicanja prvo se pojavljuju kotiledoni listići, a hrana koja im je potrebna na početku dobivaju iz sjemena. Kada se pojave druga dva listića, dakle prvi par pravih listova, počinje intenzivno usvajanje hraniva. To je pravi termin da obavimo prvu prihranu.

Kada dodavati gnojivo?

Nije važno samo da dodamo hraniva, već i kako to radimo. Odaberite da gnojivo dodajete ujutro. Tada je intenzivno usvajanje hraniva iz zemljišta, a biljni sokovi se kreću iz korijena prema listovima noseći neophodne tvari. 

Provjerite opskrbljenost supstrata vodom. U slučaju da je suh obavite zalijevanje, a onda tek sljedećeg dana dodajte hranjivu otopinu. Korijen biljke u suhom supstratu može doživjeti stres i oštećenje ako ga zalijemo otopljenim gnojivom. 

Čitajte upute

Poštujte navode proizvođača i osobine gnojiva. Neke vrste ne smiju doći u kontakt s listovima, drugi djeluju folijarno, a neki se mogu primjenjivati na oba načina.

Obratite pažnju na sastav. U ovoj fazi biljkama je potrebno više fosfora za razvoj korijena, a manja izbalansirana količina dušika i kalija. Ne zaboravite i mikroelemente.

Koliko često?

Ritam prihranjivanja može biti dva puta tjedno, kada se ukupna količina gnojiva podijeli u dva obroka. Drugi način je prihrana jednom u sedam do 10 dana punom količinom.

Temperatura vode u kojoj otopama gnojivo treba biti sobna, odnosno da se kreće od 20 do 25ºC. Otopina koju ste pripremili koristi se odmah i ne ostavlja za sljedeći termin primjene. Ne pretjerujte s primjenom, jer i višak hraniva može dovesti do propadanja nježnih biljčica.


Tagovi

Presadnice Biljna hraniva Prihrana presadnica Koliko često Njega presadnica Pravila uzgoja Gnojivo


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.