Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vrtna sadnja češnjaka
  • 03.11.2016. 09:00

4 savjeta za vrtnu sadnju češnjaka

Češnjak se obično sadi u jesen prije prvog mraza, što znači da ćete ga brati na proljeće ili ljeto.

Foto: pixabay.com, ulleo
  • 4.389
  • 394
  • 0

Završetak sezone radova u vrtu idealno je vrijeme za sadnju češnjaka. Češnjak se obično sadi u jesen prije prvog mraza, što znači da ćete ga brati na proljeće ili ljeto. Premda možda priželjkujete vrijeme odmora od radova, nemojte zanemariti ovu važnu sadnju. Hobbyfarms donosi nekoliko savjeta kako je obaviti što uspješnije.

Izaberite pravo vrijeme

Kada ćete saditi češnjak, ovisi o vremenu u vašem području. Najbolje je saditi četiri do pet tjedana prije prvog mraza pa provjerite vremensku prognozu i radite u skladu s njom. Možda ćete vidjeti stabljike kako niču prije naleta hladnoće, što je u redu.

Pripremite češnjeve za sadnju

Glavicu češnjaka rastvorite na češnjeve i izaberite najveće za sadnju. Izbjegavajte kupovne jer ih se (pre)često tretira protiv klijanja. Najbolje je nabaviti ga od pouzdanog povrtlara. Ne skidajte ljusku koja je ujedno i zaštita za češnjeve te ih zasadite tako da šiljastu stranu češnjaka usmjerite prema gore.

Dajte češnjaku prostora

Češnjeve zasadite u dubinu od oko 8 centimetara i na udaljenost od 25 centimetara kako bi razvili dobar korijen. Ako je potrebno, upotrijebite i metar kako biste izmjerili dubinu odnosno razdaljinu češnjeva, a rupe probušite motikom.

Prihranite i zalijte češnjak

Posađeni češnjak dobro zalijte. Želite li, možete dodati i neko spororazgrađujuće gnojivo premda će kompost biti sasvim dovoljan za potrebe vaše biljke. Dobra odluka je i malčiranje odnosno stavljanje malča preko nasada.

Foto: pixabay.com, ulleo


Povezana biljna vrsta

Češnjak

Češnjak

Sinonim: Bijeli luk | Engleski naziv: Garlic | Latinski naziv: Allium sativum L. ssp. vulgare Kuzn.

Smatra se da su češnjak prvi počeli uzgajati Egipćani te je odigrao važnu ulogu u njihovoj kulturi. Smatrali su ga svetom biljkom te se često pronalazio u grobnicama faraona. Zbog... Više [+]

Tagovi

Češnjak Sadnja


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).