Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Paulovnija tomentosa - sjeme

Oglas je istekao!

Pogledajte slične oglase iz kategorije: Sjemenska roba.

Kontakt - Krunoslav Tripalo

pogledaj sve oglase korisnika

Cijena: 7,30 €

Opis

Paulownia tomentosa (Paulovnija) spada u porodicu scrophulariaceae, domovina je Kina, ime je dobila po Ani Pavlovni (1795 - 1865), kćerki ruskoga cara Pavla I.
Vrlo dekorativno i egzotično ukrasno drvo, neki ga nazivaju "najbrže rastućem na svijetu", do 20 metara visine sa širokom krošnjom koja ljeti daje prekrasan hlad. Uz to ima vrlo uzak i dubok korijen pa ne predstavlja problem sadnje uz kuću ili terasu.
Listovi su vrlo veliki, srcoliki, sa gornje strane dlakavi, zelene boje; u jesen otpadaju dosta rano i to odjednom u vrlo kratkom roku, pa je olakšano uklanjanje lišća ispod stabla. Cvjetni pupovi se oblikuju već u kasnu jesen, no cvate tek na proljeće i to prije olistavanja pa drvce izgleda prekrasno, obasuto velikim ljubičastim grozdovima mirisnih cvjetova od travnja do svibnja. Cvate već u trećoj ili četvrtoj godini starosti.
Drvo paulovnije je boje meda i vrlo visoke kvalitete, iako dosta mekano, pa ima i veliku ulogu u izradi namještaja i glazbenih instrumenata. Osim toga i vrlo skupo usprkos tome da je spremno za sječu već nakon 10 godina od sadnje. Najveći izvoznici su Australija, Japan i Kina uz SAD, dok u Hrvatskoj tek niču pokusna polja nasada paulovnije za industrijsku namjenu.
Paulovnija traži rastresito, plodno tlo i nikako ne uspijeva na težim tlima, pogotovo onima gdje se voda zadržava tijekom zime. Nakon sadnje potrebno je redovno zalijevanje da se biljka dobro ukorijeni na svom staništu, međutim kasnije ne zahtijeva nikakvu pažnju. Jako dobro podnosi orezivanje, pa čak i ako je orežete do panja, ponovno će potjerati grane. Čak se u praksi pri industrijskom uzgoju stabla nakon prve godine života biljka oreže do dna kako bi potjerala jači izbojak koji je pri tom sposoban u samo jednoj godini vegetacije narasti i do 3 metra u visinu.
Često se sadi kao drvored u gradovima ili uz industrijska postrojenja, no i pojedinačno unutar okućnica i to najčešće uz terase, obzirom da vrlo brzo ljeti osigurava hlad, a ranim otpadanjem lišća propušta dovoljnu količinu svjetlosti u jesen i rano proljeće!
Vrlo otporna na gradsko zagađenje ali i na bolesti, međutim bolje i brže raste u toplijim klimatskim zonama. Iako znanstveni podaci govore da ne može podnijeti temperature ispod -10 stupnjeva celzijevih, praksa govori u prilog tome da uz pravilnu zaštitu tijekom prve i druge godine života, može preživjeti i -20 stupnjeva ukoliko nije izložena hladnim sjevernim vjetrovima. Dakle uz zaštićeniji položaj uspijeva i u kontinentalnim dijelovima Hrvatske. Jača zima možda ošteti cvjetne pupove i uskrati nam bogatu cvatnju, no i pored toga paulovnija je još uvijek najpoželjnije i najbrže rastuće drvo za okućnicu!
Jedno stablo paulovnije zbog svog izuzetno brzog rasta, sposobno je u samo 10 godina od sadnje apsorbirati pola tone CO2, glavnog krivca za efekt staklenika na Zemlji, pa je zato poželjno saditi je u gradovima i uz industrijska postrojenja, kao zeleni zid uz autocestu i sl.
I još jedna zanimljivost:
U dijelovima Kine postoji tradicija kad se u obitelji rodi djevojčica da se zasadi drvo paulovnije za sreću, ali i za miraz, jer se stablo siječe na dan vjenčanja i posluži za izradu namještaja.

Ponuda:

1000 sjemenki - 55 kn

Poštarina je besplatna, sjeme šaljem u zaštitnoj koverti prioritetnom pošiljkom slijedeći radni dan nakon uplate iznosa iz ponude. Uz odabrano sjeme dobijete detaljan opis sijanja za sigurno klijanje. U slučaju plaćanja pouzećem, kompletne poštanske troškove snosi kupac. Dodatne informacije mailom ili mobitelom.
PBZ IBAN: HR74 2340 0093 1041 2955 6
Mob: 098 - 806 - 818
091 - 90 - 90 - 988

Info

Kategorija: Sjemenska roba
Vrsta oglasa: Ponuda
Cijena: 7,30 €
Država: Hrvatska
Županija: Splitsko-dalmatinska
Datum objave oglasa: 26.11.2015.
Pregleda: 3261
Šifra oglasa: 23466

Klikni i besplatno predaj do 5 oglasa u Agroklub poljoprivredni oglasnik! Predaj oglas