Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Opuncija Indijska smokva - sjeme i reznice

Oglas je istekao!

Pogledajte slične oglase iz kategorije: Sjemenska roba.

Kontakt - Krunoslav Tripalo

pogledaj sve oglase korisnika

Cijena: 5,97 €

Opis

U obalnom i priobalnom dijelu naše zemlje, posebno na jugu, ovu biljku mnogi poznaju kao ukrasnu i po raznim nazivima, opuncija, indijska smokva, žabica, ukrasni kaktus, gospina pogača. Njezine plodove vrlo se rijetko može naći u trgovinama, pojavljuju se sezonski, i to uglavnom u ljeto i jesen. U Italiji se mogu naći na tržnicama i prodaju se kao egzotično i ukusno voće, i postižu visoku cijenu.
Postoji više sorti opuncije, tako da se na Siciliji uzgajaju sorte žutog, crvenog i bijelog mesa. Kod nas u mnogim parkovima, a i kućnim vrtovima uzgajaju ovu voćnu egzotičnu vrstu, ali samo radi dekoracije, a plodove nitko ne koristi ili vrlo malo. Plodovi opuncije su vrlo osvježavajućeg okusa i sadrže oko 13% šećera. U 100 grama ploda opuncije ima 53 kcal, vode 8%, proteina 0,80 g, masti 0,10 g, vitamina B 0,03 mg, vitamina C 17 mg, vitamina A 10 mg, kalcija 30 mg i željeza 0,40 mg. Trebalo bi više pažnje posvetiti korištenju plodova ove kulture koja je vrlo zanimljiva. Bere se rukavicama, a za jelo se vanjska kora guli, kao i kod obične smokve. Dosta se koristi i u kućnoj i slastičarskoj radinosti za pravljenje sladoleda, marmelade i fritula, a također i za pravljenje alkohola i rakije. U medicini se koristi tako da se osušeno cvijeće stavlja u čaj koji služi za čišćenje, za bubrežne kamence i za funkciju jetre. Od 10 tona plodova dobije se 1000 kg alkohola i 37 kg ulja.
Pradomovina indijske smokve je Meksiko, koji je i danas veliki proizvođač ove kulture, gdje se uzgaja plantažno. U Europi plantažno se uzgaja u južnoj Italiji, a najviše na Siciliji, gdje ima na stotine ha ove kulture. Prinos po hektaru je u prosjeku oko 20 t, a uz optimalni uzgoj i navodnjavanje i do 30 t/ha. U trećoj godini jedna opuncija može dati 10 kg ploda, a u petoj godini 35 kg.

Delicije iz kuhinje
Svježi se plodovi uberu, i stavljaju u vodu da bi se olakšalo odvajanje od bodlji. Za čišćenje se koristi nož, vilica i rukavice. Odreže se gornji i donji okrajak na plodu te koru uzdužno zareže da se odvoji. Plodovi moraju biti potpuno zreli za konzumiranje.

Sladoled
Potrebno je 350 grama očišćenih plodova smokve, 150 grama šećera, 2 dcl vode i 1 limun. Vodu treba ugrijati do vrenja i u nju rastopiti šećer. Tako ostaviti pola sata da se sav šećer rastopi. Plodove treba propasirati na pasirki i tu smjesu umiješati u vodu sa šećerom. Ako je preslatko, dodati limuna i staviti u zamrzivač na smrzavanje.

Fritule
Uz indijske smokve očišćene i narezane na kriške, potrebno je malo brašna, 1 jaje, mlijeko, sol i ulje za prženje. Od brašna, jaja i mlijeka te malo soli treba napraviti gušću smjesu i ostaviti pola sata da počine. Kriške indijske smokve umočiti u pripremljenu smjesu i pržiti u vrućem ulju. Kad je gotovo, izvaditi ih i posuti finim šećerom.

Marmelada
Potrebne su indijske smokve, voda, šećer i limun. Očišćene plodove staviti u posudu s malo vode i limuna (i to samo žuti dio kore) i kuhati miješajući drvenom kuhačom. Kuhati sve dok se plodovi ne počnu raspadati, a zatim smjesu pasirati. Za svaki kg plodova staviti 40 dkg šećera. Nakon toga nastaviti kuhanje uz miješanje, dok marmelada ne postane gušća. Dodati limun i sve uliti u sterilizirane posude.

Ponuda:

400 sjemenki - 45 kn

Reznica (veličina 10-15 cm) - 55 kn

Poštarina je besplatna, sjeme šaljem u zaštitnoj koverti prioritetnom pošiljkom slijedeći radni dan nakon uplate iznosa iz ponude. Uz odabrano sjeme dobijete detaljan opis sijanja za sigurno klijanje. U slučaju plaćanja pouzećem, kompletne poštanske troškove snosi kupac. Dodatne informacije mailom ili mobitelom.
PBZ IBAN: HR74 2340 0093 1041 2955 6
Mob: 098 - 806 - 818
091 - 90 - 90 - 988

Info

Kategorija: Sjemenska roba
Vrsta oglasa: Ponuda
Cijena: 5,97 €
Država: Hrvatska
Županija: Splitsko-dalmatinska
Datum objave oglasa: 29.11.2015.
Pregleda: 3294
Šifra oglasa: 23498

Klikni i besplatno predaj do 5 oglasa u Agroklub poljoprivredni oglasnik! Predaj oglas