Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Brekinja - sjeme

Oglas je istekao!

Pogledajte slične oglase iz kategorije: Sjemenska roba.

Kontakt - Krunoslav Tripalo

pogledaj sve oglase korisnika

Cijena: 5,97 €

Opis

Brekinja (Sorbus torminalis) je bjelogorična vrsta drveća iz porodice Rosaceae. Prirodno je rasprostranjena u zapadnoj, srednjoj i južnoj Europi, sjevernoj Africi. U mediteranskoj zoni brekinja je u Hrvatskoj rijetka. Češća je u submediteranskoj zoni, posebno u vlažnijem i hladnijem dijelu. Brekinja naraste kao stablo do 25 m, ima okruglastu, gustu krošnju te ravno deblo, promjera 50-70 cm. Kora brekinje u mladosti je siva, sjajna i glatka, a kasnije tamnosiva, krupno nepravilno raspucana. Lišće je jednostavno, do 18 cm dugačko i do 10 cm široko, u jesen je lišće žućkastonarančasto do crvenkasto. Cvjetovi su 10-15 mm široki, dvospolni, latica ima po 5, jajaste su i bijele, cvjeta u svibnju i lipnju. Plodovi su obrnuto jajasti, smeđi sa svijetlim točkicama, 14-18 mm dugački, 8-15 mm široki, jestivi, po 5-10 zajedno, dozrijevaju u rujnu i listopadu. Sadrže do četiri izdužene, tamnosmeđe, oko 7 mm dugačke sjemenke.

Brekinja u mladosti dobro podnosi zasjenu, a kasnije traži dosta svjetla, otporna je na sušu, hladnoću i kasne proljetne mrazove. U našim je šumama sporedna vrsta, koja doprinosi biološkoj raznolikosti i poboljšanju kvalitete tla. Plodovibrekinje poslije mrazova kad sagnjile, postaju kašasti, slatki i ukusni. Jedu se sirovi ili se od njih rade kompoti i marmalade, koje imaju okus sličan marmeladama od šipka. U plodovima ima mnogo šećera i organskih kiselina, a malo vitamina C. Jedu ih ptice, srne, jeleni, miševi, vjeverice i puhovi. Lišće brekinje u samom je vrhu najomiljenije prehrane srna i jelena. Kora i plodovi brekinje imaju ljekovito svojstvo u liječenju šećerne bolesti, i u narodnoj medicini se smatraju prirodnim inzulinom. Za liječenje šećerne bolesti od mlade kore i podkorne mase priprema se čaj, a plodovi se jedu svježi, prerađeni u marmelade i đemove, osušeni kao čaj ili kao kompot. Drvo brekinje, koristi se za izradu flauta, klavirskih tipki, orgulja, čembala i škotskih gajdi.

Ponuda:
50 sjemenki - 45 kn
Poštarina je besplatna, sjeme šaljem u zaštitnoj koverti prioritetnom pošiljkom slijedeći radni dan nakon uplate iznosa iz ponude. Uz odabrano sjeme dobijete detaljan opis sijanja za sigurno klijanje. U slučaju plaćanja pouzećem, kompletne poštanske troškove snosi kupac. Dodatne informacije mailom ili mobitelom.
PBZ IBAN: HR74 2340 0093 1041 2955 6
Mob: 098 - 806 - 818
091 - 90 - 90 - 988

Info

Kategorija: Sjemenska roba
Vrsta oglasa: Ponuda
Cijena: 5,97 €
Država: Hrvatska
Županija: Splitsko-dalmatinska
Datum objave oglasa: 29.11.2015.
Pregleda: 6158
Šifra oglasa: 23500

Klikni i besplatno predaj do 5 oglasa u Agroklub poljoprivredni oglasnik! Predaj oglas