Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Subvencioniranje kamata
  • 04.12.2015. 13:40

Županija plaća kamate za kredite OPG-a

Dubrovačko-neretvanski župan potpisao je s bankama ugovore o sufinanciranju kamata za linije kredita namijenjenih razvoju poljoprivrede.

Foto: Dubrovačko-neretvanska županija
  • 306
  • 34
  • 0

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić i predstavnici banaka potpisali su ugovore o poslovnoj suradnji na realizaciji Programa za poticanje maloga gospodarstva u Dubrovačko-neretvanskoj županiji za 2015. godinu. Naime, Dubrovačko-neretvanska županija raspisala je, između ostalih i natječaj za dodjelu poduzetničkih kredita uz subvenciju kamatne stope za projekt Ruralni razvoj.

Korisnici kredita mogu biti fizičke osobe koje imaju obrte, zatim male i srednje tvrtke koje su u 100% privatnom vlasništvu te obiteljska poljoprivredna gospodarstva. Pravo na korištenje kredita imaju poduzetnici koji namjeravaju ulagati na području Dubrovačko-neretvanske županije, bez obzira na sjedište odnosno prebivalište. Kreditni fond za program Ruralni razvoj iznosi dva i pol milijuna kuna.

Krediti su namijenjeni za:

  • kupnju, uređenje ili proširenje gospodarskih objekata,
  • kupnju zemljišta za izgradnju gospodarskih objekata,
  • informatizaciju i modernizaciju poslovanja,
  • nabavu opreme ili pojedinih dijelova opreme,
  • nabavu prijevoznih sredstava,
  • uređenje poslovne infrastrukture,
  • uređenje ili adaptaciju zavičajnih kuća, starih zapuštenih objekata i muzeja
  • za proizvodnju autohtonih suvenira i tradicijskih proizvoda (poslovni subjekti koji proizvode s oznakom kvalitete Rural Q) i
  • obrtna sredstva za investicije ili unapređenje poslovanja (do 30%).

Prednost imaju ekološki projekti i tvrtke koje vode žene

Najniži iznos kredita je 50 tisuća kuna, a najviši 250 tisuća kuna. Rok otplate je do 10 godina, uz poček od jedne godine, u kojem razdoblju se plaća kamata, dok je rok iskoristivosti najviše 12 mjeseci od dana potpisa ugovora o kreditu.

Kamatu subvencionira Dubrovačko-neretvanska županija u visini od 2,00 postotna poena, dodatnih 0,50 postotnih poena ukoliko se radi o ekološki prihvatljivom projektu te dodatnih 0,50 postotnih poena za obrte ili tvrtke u kojima jedna ili više žena ima najmanje 51% kapitala u društvu ili je žena predsjednica uprave društva.

Subvencioniranje kamata odobrava županijsko povjerenstvo

Odluku o odobravanju subvencije donosi povjerenstvo za provođenje aktivnosti i dodjelu subvencija temeljem kreditnog programa Ruralni razvoj koje imenuje županija. No konačnu odluku o odobrenju ili odbijanju kreditnog zahtjeva donosi banka temeljem vlastite financijske provjere poslovanja potencijalnog korisnika.

Obrazac zahtjeva za poduzetnički kredit, popis potrebne dokumentacije te sve informacije o kreditnom programu mogu se dobiti u Dubrovačko-neretvanskoj županiji na brojeve telefona 351-431 i 351-404. Zahtjev i dokumentacija podnose se osobno ili šalju preporučeno poštom na adresu: Dubrovačko-neretvanska županija, Upravni odjel za turizam, pomorstvo, poduzetništvo i energetiku, Povjerenstvo za provođenje aktivnosti i dodjelu subvencija - Ruralni razvoj, Pred Dvorom 1, 20000 Dubrovnik.

Natječaj traje do iskorištenja raspoloživih sredstava za subvenciju kamatnih stopa.

Foto: Dubrovačko-neretvanska županija


Tagovi

Nikola Dobrosavić Dubrovačko-neretvanski župan Banke Subvencije Kamatne stope Ruralni razvoj Poljoprivredna gospodarstva Ruralni razvoj Gospodarski objekti Tradicijski proizvodi Kreditni fond


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.


Partner