Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Plodna pustinja
  • 19.09.2018. 13:30

Znanstvenici otkrili: Sahara bi mogla ponovno postati plodna

Znanstvenici su predložili da se preko cijele površine pustinje, a to je preko devet milijuna kvadratnih kilometara, postave solarni paneli i vjetrenjače. Vjetrenjače bi promijenile tokove vjetrova, a solarni paneli bi odbijali sunčevu svjetlost i time bi se ohladila površina pustinje.

Foto: Pixabay/Free-Photos
  • 1.142
  • 53
  • 0

Grupa meteorologa iz SAD, Kine i Italije provela je analizu klime pustinje Sahare, a rezultati su pokazali da bi ta regija ponovno mogla postati plodna, objavljeno je u listu Science. 

Znanstvenici su predložili da se preko cijele površine pustinje, a to je preko devet milijuna kvadratnih kilometara, postave solarni paneli i vjetrenjače. Ovaj bi potez čitavu tu regiju pretvorio u najvećeg proizvođača električne energije na svijetu. Proizvodilo bi se četiri puta više struje nego što čovječanstvo danas troši.  

No, ono što je važnije, taj bi megaprojekt ujedno i promijenio klimu u pustinji jer bi objekti izazvali dva puta više padalina, a to bi onda ubrzalo vegetaciju. 

Vjetrenjače bi promijenile tokove vjetrova, a solarni paneli bi odbijali sunčevu svjetlost i time bi se ohladila površina pustinje - dovoljno da se u Sahari ponovo pokrene zemljoradnja, smatraju znanstvenici. 

Ta je grupa znanstvenika istražila i druge pustinje širom planete želeći otkriti bi li bilo moguće provesti slične projekte. No, ispostavilo se da je jedino Sahara pogodna za ovakav plan zbog klimatskih uvjeta i veličine pustinje. 

Ipak, ostaje pitanje, na koji bi način sve ovo utjecalo na promjenu klime na zemlji, kako bi utjecalo na životinjski svijet koji je, bez obzira što se radi o pustinji, i ondje bogat. 
 


Tagovi

Plodna pustinja Sahara Klima Obnovljiva energija


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?