Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 03.04.2009.

Značajno smanjene štete od tuče

PETU GODINU ZAREDOM OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA PROVODI PROGRAM OBRANE OD TUČE

  • 590
  • 28
  • 0

Osječko-baranjska županija i ove će godine, u sklopu projekta obrane od tuče, realizirati niz programa, za koje će ponovno ukupno izdvojiti gotovo tri milijuna kuna iz županijskog proračuna.
Na posljednjoj sjednici Županijskog poglavarstva tako je prihvaćeno sufinanciranje obrane od tuče zrakoplovnim generatorima, koji će stajati ukupno 470 tisuća kuna, a za izvršenje programa ponovno će se brinuti Aeroklub Osijek i tvrtka AVOS. Od ukupnoga iznosa Osječka županija daje 200 tisuća, 70 tisuća kuna izdvojit će četiri osiguravajuća društva (Croatia osiguranje, Allianz, Euroherc i Jadransko osiguranje), a po 5.000 kuna 40 jedinica lokalne samouprave od njih ukupno 42.

"U ovome projektu bili smo pioniri i on je postigao značajne rezultate u zaštiti naše 'tvornice na otvorenom', odnosno poljoprivredne proizvodnje. Recimo, prošle godine imali smo u nekoliko navrata veliku frontu ledonosnih oblaka. Potom su se zrakoplovi digli i led veličine šake razbili na led veličine graška, pa su štete bile minimalne. Dokaz je što u 2008. uopće nismo morali proglašavati elementarnu nepogodu zbog tuče. Stoga je taj projekt postao pravi županijski 'brend' pa su aviogeneratore osječkog inovatora Davora Kezića sada počeli koristiti i u drugim županijama, ali i u Austriji i Njemačkoj", kaže župan Krešimir Bubalo.

Željko Kraljičak, pročelnik županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu i gospodarstvo, naglašava kako uz taj program provode još dva u obrani od tuče, čija sezona službeno počinje 1. svibnja.

"Za police osiguranja proizvođača od šteta, koje uključuju i tuču, Županija izdvaja 500 tisuća kuna. Za svaku policu sufinanciramo prosječno 25 posto, pa se ukupan iznos osiguranja popne na 2,5-3 milijuna kuna. Također, sufinanciramo i postavljanje zaštitnih mreža na trajnim nasadima, ponajprije voćnjacima, u sklopu dva milijuna kuna vrijednog programa skladištenja i prerade poljoprivrednih proizvoda. Imamo prosječno četiri-pet zahtjeva godišnje, što je najmanje 100 tisuća kuna", kaže Kraljičak.

O efikasnosti ovih mjera svjedoče podaci koje on iznosi:
"Do 2004. godine obrana od tuče provodila se isključivo pomoću sustava raketa i prizemnih generatora. Tada su štete iznosile čak oko 35 milijuna kuna, a lani su se smanjile na 'samo' pet-šest milijuna kuna. Dakle, šteta je smanjena za čak 30 milijuna kuna", zaključuje Kraljičak.

Autor: Tomislav LEVAK

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Volite li masnije ili jače prešane? ;)