Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žetva
  • 28.07.2013.

Žetva ječma u Končanici

Zrno je sitno, klasje popucalo. Polja su zbog kiša bila poplavljena, i zbog toga je u ječmu i pšenici bilo puno korova, što je otežavalo žetvu.

  • 507
  • 49
  • 0

Pratili smo kakva je bila žetva ječma u Končaničkim vinogradima pokraj Daruvara u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. "Zrno je sitno, klasje je popucalo. Polja su zbog kiša bila poplavljena, i zbog toga imam u ječmu puno korova, što otežava žetvu, iako sam prskao. Ove godine su troškovi tretiranja ječma i pšenice bile visoke - nije se nam to vratilo u prinosu. Može se reći da je ječam podbacio," rekao nam je Miroslav Kasal, vlasnik polja ječma.

"U Končanici je puno štete na krušaricama napravila divljač i promjena temperature. Prinosi su 30-40 % niže. Kvaliteta je loša. U najboljim godinama sam od jednog hektara dobio pet tona ječma a ove godine tek tri tone. Situacija sa pšenicom u Končanici je slična. I ona je stradala zbog kiša, baš u vrijeme zriobe. Od svih žitarica će najbolje uspjeti zob," predviđao je kombajner, koji je dodao da su obje kulture, ječam i pšenica, bili puni korova te je njihov ovogodišnji urod mnogo gori od prethodne godine. Pšenicu su otkupljivali otkupne stanice Poljoprerada u Garešnici i Plodovi zemlje Stjepana Pavlaka u Hrastovcu. Obje su nudile 1,05 kn/kg. Bilo bi u redu da seljaci na osnovu toga dobiju obeštećenje, ali gdje uzeti novac, kad je državna blagajna prazna.

Pitali smo kombajnera, kako težak je to posao: "To je posao sa sedam kora," odgovorio je. "Zbog kvara, sam sposoban ne spavati cijelu noć, da bi popravio kombajn. Visinu strništa na nepristupačnim končaničkim poljima prilagođavam klijentima. Najbolje vrijeme za žetvu žitarica je od 15 do 17 sati, jer u to vrijeme je dobro prosušeno. Ali zbog neizvjesnosti, kakvo će biti vrijeme ne možemo čekati povoljniju situaciju."


Povezane biljne vrste

Ječam

Ječam

Sinonim: - | Engleski naziv: Barley | Latinski naziv: Hordeum vulgare L.

Ječam se uglavnom koristi kao stočna hrana jer posjeduje visoku hranidbenu vrijednost. U hranidbi stoke ječam se koristi kao prekrupa (izmrvljeno zrno koje se koristi za dodavanje... Više [+]

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Tagovi

Končanički vinogradi Miroslav Kasal Bjelovarsko-bilogorska županija Korovi Kiša Ječam Pšenica Kombajn Prinosi


Autorica

Alena Rais

Više [+]

Završila je Poljoprivredni fakultet u Pragu - agronomija gdje je i tri godine radila na Poljoprivrednom institutu - mikrobiologija i zaštita bilja u Pragu - Ruzyně. U češkom tjedniku Jednota Daruvar piše o poljoprivrednim temama od 2001. godine. Kod kuće sa suprugom uzgaja čemprese i vinovu lozu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.