Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žene u poljoprivredi
  • 08.03.2023. 09:25

Žene u hrvatskoj poljoprivredi - evo što pokazuju brojevi

Koliko je žena nositeljica domaće poljoprivredne proizvodnje, na koji način se potiče njihova još jača uloga i gdje smo s udjelom vlasnica PG-ova na razini EU?

Foto: Depositphotos/OlezzoSimona
  • 754
  • 129
  • 0

Da je uloga žena u poljoprivredi pa i samom ruralnom prostoru nezamjenjiva i nemjerljiva, jasno je, a što kažu brojke o nositeljicama proizvodnje u domaćem agraru?

Kako nam otkriva Ministarstvo poljoprivrede, prema podacima Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, na dan 31. prosinca 2022. godini upravljale su proizvodnjom na 48.402 poljoprivrednih gospodarstava. Nositeljice PG-ova u ukupnom broju poljoprivrednika čine 29,1 posto.

Najveći broj pritom su starije od 60 godina (59,3%), dok mlade, starosti do 41 godine, u ukupnom broju nositeljica čine 10 posto. Statistika pokazuje i da najveći udio žena na čelu obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava imaju Grad Zagreb (38,63 %), Zagrebačka (33,57 %), Varaždinska (33,54 %), Ličko-senjska (33,52 %) i Bjelovarsko-bilogorska županija (32,62 %).

Doznajemo i da smo po tim podacima na razini prosjeka EU-a. Za usporedbu, najveći udio žena nositeljica u ukupnom broju poljoprivrednika bilježe Latvija i Litva (44,9 %), dok najmanji udio ima Nizozemska (5,2%). Grupu država članica s udjelom manjim od 10 posto, uz Nizozemsku, čine još Malta (6,1%), Danska (7,7%) i Njemačka (9,6%).

Jačanje upravljačke uloge

Prema podacima Agencije za plaćanja, ukupno je od 2012. do trećeg mjeseca ove godine za 54.562 subjekta u svim organizacijskim oblicima kojima su žene na čelu (OPG, SOPG, obrti, zadruge) iz europskih poljoprivrednih fondova i nacionalnih sredstava isplaćeno više od milijardu eura.

Kažu nam i da su potpore iz Programa ruralnog razvoja (PRR) i Strateškog plana Zajedničke poljoprivredne politike Republike Hrvatske (SP ZPP) jednako dostupne poljoprivrednicama kao i poljoprivrednicima.

"Važno je naglasiti da su u ruralnim područjima afirmirane i aktivne u djelatnostima poljoprivrede i šumarstva. Kao što smo naveli, nositeljice čine 29,1 posto u ukupnom broju poljoprivrednika, a u svojoj proizvodnji koriste petinu ukupno korištenog poljoprivrednog zemljišta upisanog u Upisnik PG-ova", ističu iz Ministarstva. 

Zašto su mimoze simbol Dana žena, koje značenje nose tulipani, a gdje su nestali karanfili?

Podsjećaju pritom da se provedba mjera potpore poljoprivredi i ruralnom razvoju od 2023. godine nastavlja u okviru Strateškog plana ZPP-a te je u okviru intervencije LEADER, povećana propisana obveza od minimalno 40 posto žena u upravljačkom tijelu svake lokalne akcijske grupe. Inače, u Programu ruralnog razvoja bilo je propisano 30%. 

"Cilj je njihovo što jače uključivanje u planiranje i provedbu aktivnosti vezanih uz razvoj lokalnih zajednica te posljedično ruralnom razvoju općenito", naglašavaju dodajući da će se razvoj poljoprivrednih gospodarstava kroz SP ZPP poticati kroz izravna i ostala plaćanja po površini resursa poljoprivrednika, sektorske te intervencije u okviru ruralnog razvoja.

Izdavajaju pritom one usmjerene na generacijsku obnovu i diverzifikaciju:

  • 75.01. Uspostava mladih poljoprivrednika čiji je cilj poticanje razvoja obnovljenog i inovativnog poljoprivrednog sektora - vrijedna 76,4 milijuna eura;
  • 73.10. Potpora za ulaganja u primarnu poljoprivrednu proizvodnju kako bi se poboljšala ukupna učinkovitost i održivost poljoprivrednih gospodarstava, uključujući zaštitu okoliša i prilagodbu klimatskim promjenama – vrijedna 223,6 milijuna eura;
  • 73.11. – Potpora za ulaganja u preradu poljoprivrednih proizvoda omogućit će stvaranje dodane vrijednosti primarnim poljoprivrednim proizvodima, kako za primarne poljoprivredne proizvođače, tako i za one kojima je prerada poljoprivrednih proizvoda isključiva djelatnost - vrijedna 155,7 milijuna eura;
  • 75.02. - Diverzifikacija dohotka poljoprivrednih gospodarstava na nepoljoprivredne aktivnosti koja ima za cilj njihovo pokretanje kojima se omogućuje zapošljavanje u nepoljoprivrednim djelatnostima i uslugama što će promijeniti sliku ruralnog prostora i učiniti ga atraktivnijim i privlačnijim za život – vrijedna 25 milijuna eura;
  • 73.14. - Razvoj poslovanja u ruralnim područjima koja doprinosi unaprjeđenju gospodarske aktivnosti u ruralnim područjima, održavanju i stvaranju novih radnih mjesta te povećanju prihoda gospodarskih subjekata (usluge u poljoprivrednim, šumarskim i veterinarskim djelatnostima, usluge u društvenim djelatnostima i intelektualne usluge, tradicijske i umjetničke obrte (u skladu s propisima koji uređuju ovo područje) te turizam u ruralnom području  – 10 milijuna eura.

Tagovi

Žene u poljoprivredi Dan žena Nositeljice OPG-ova Udio žena ZPP Ministarstvo poljoprivrede APPRRR Statistika


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

TOP 3 vrste mesa koje preporučuju stručnjaci

Svijest ljudi o važnosti pravilne i uravnotežene prehrane raste, pri čemu tu spada i meso. Prema Njemačkom društvu za prehranu (DGE), preporuke za unos mesa iznose 300-60...

Više [+]