• Baza podataka
  • 16.01.2020. 09:00

Zemljopisne oznake sada su dostupne u novoj javnoj bazi podataka

Proizvođači, potrošači, nacionalna tijela, tvrtke kao i istraživači sada mogu lako pristupiti informacijama o svim zemljopisnim oznakama, uključujući njihov status.

Foto: Pixabay/PublicDomainPictures
  • 166
  • 25
  • 0

Javna baza podataka "eAmbrosia - registar geografskih oznaka EU", koja je pokrenuta u travnju 2019., sada uključuje geografske oznake za poljoprivredno-prehrambene proizvode, vino i alkoholna pića registrirane i zaštićene u Europskoj uniji.

Dizajnirana da poveća transparentnost i pojednostavi pretraživanje, nova baza podataka centralizira informacije o sve tri vrste zemljopisnih oznaka, dok su se prethodno uvodile u tri različite baze podataka (DOOR, e-Spirit-Drinks i e-Bacchus). Proizvođači, potrošači, nacionalna tijela, tvrtke kao i istraživači sada mogu lako pristupiti informacijama o svim zemljopisnim oznakama, uključujući njihov status (primijenjen, objavljen ili registriran) i izravnu vezu s pravnom osnovom nakon što se službeno zaštiti.

Javnu bazu podataka eAmbrosia možete pronaći ovdje.

Lansiranje, koje je sada dovršeno, obavljeno je u tri faze: u travnju 2019. eAmbrosia je započela s prikazivanjem oznaka vina, u srpnju 2019. dodane su oznake alkoholnih pića i konačno, do kraja 2019. svi poljoprivredno-prehrambeni proizvodi premještene su iz DOOR-a u eAmbrosiu.

Zemljopisne oznake zakonski štite više od 3.300 naziva proizvoda koji svojim karakteristikama ili ugledom pripadaju regiji proizvodnje sa svojim prirodnim okruženjem i vještinama lokalnih proizvođača.

Također, promiču jedinstvene karakteristike tih specijalnih proizvoda i tradicionalnu stručnost njihovih proizvođača. Svaka zemljopisna oznaka ima posebne pravne norme o načinu izrade proizvoda, a ujedno služi i kao jamstvo za kvalitetu proizvoda. 


Izvori

EC Europa


Tagovi

EU Baza podataka Zemljopisne oznake eAmbrosia


Autorica

Karolina Rastija

Karolina je magistrica agroekonomike sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savjete dijeli i sa čitateljima Agrokluba!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

A kako ga vi konzumirate? ;)