Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bauhaus
  • 07.10.2021. 09:00

Željana Zovko: Poljoprivreda je važna za provedbu novog europskog Bauhausa

Poljoprivreda je ključan sektor u postizanju pravedne socijalne tranzicije na svim razinama te je vrlo važan u lancu uspješne provedbe ove inicijative za koju je izdvojeno 85 milijuna eura, u intervjuu za Agroklub rekla je hrvatska europarlamentarka Željana Zovko.

Foto: Europski parlament
  • 320
  • 117
  • 0

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen krajem prošle godine poručila je kako je potrebno ubrzati provođenje Europskog zelenog plana, odnosno namjeru da se do 2050. godine europsko gospodarstvo temelji na obnovljivim izvorima bez ispuštanja štetnih plinova. Da bi se ta zamisao ubrzala u području arhitekture, obnove i gradnje predstavila je inicijativu Novi europski Bauhaus, nazvanu po školi za arhitekturu i primijenjenu umjetnost Bauhaus u Njemačkoj koja je bila aktivna od 1919. do 1933. godine.

Ova se inicijativa proteže kroz više disciplina, gospodarskih grana i sfera društva. Svojom multidisciplinarnošću povezuje kulturu i tehnologiju, znanost i umjetnost, inovacije i dizajn. Cilj joj je stvaranje pristupačnih, održivih i ugodnih životnih prostora, kao i postizanja klimatskih ciljeva, uključujući očuvanje bioraznolikosti te postizanje kružne ekonomije i nulte stope onečišćenja okoliša. U svemu tome ulogu ima i poljoprivredni sektor o čemu smo razgovarali s hrvatskom članicom Europskog parlamenta Željanom Zovko

Koja je veza između pokreta novi europski Bauhaus i poljoprivrede? 

Upravo je poljoprivreda ključan sektor u postizanju pravedne socijalne tranzicije na svim razinama te je vrlo važan u lancu uspješne provedbe ove inicijative. Novi europski Bauhaus želi doprijeti u svaki dio Europske unije i ostvariti viziju pametnih sela, mjesta i gradova, koji će korištenjem prirodnih materijala, obnovljivih izvora energije i digitalnih tehnologija zajamčiti svoju samoodrživost i konkurentnost. To će dovesti i do jačanja gospodarstva i otvaranja novih radnih mjesta. Suradnja država članica i javnih tijela na međunarodnoj, nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini, uključujući sudjelovanje građana, civilnog društva i predstavnika različitih zajednica, bit će od ključne važnosti za provođenje ciljeva ove inicijative. 

Ruralni prostor plodno tlo za ovaj projekt

Koje mogućnosti on može pružiti ruralnom prostoru Hrvatske i što vi kao članica EU parlamenta činite po tom pitanju? 

Ruralni prostor Hrvatske plodno je tlo za provedbu mnogih mogućnosti koje nudi ovaj projekt. Europska unija njime želi integrirati ciljeve održivog razvoja te potaknuti pozitivne promjene uz postojeće instrumente financiranja. 

Novi europski Bauhaus želi ostvariti viziju pametnih sela (Foto: M.C.Celić)

U Europskom parlamentu aktivno sudjelujem u razvitku ove inicijative koja građane može usmjeriti prema održivoj i ekološki učinkovitoj budućnosti te sam doprinijela osnivanju prijateljske skupine zastupnika za ovaj projekt u Europskom parlamentu. Skupina prati rad Komisije u njegovu razvijanju te kroz zajedničke sastanke  i konzultacije sa stručnjacima na terenu utječemo na daljnju njegovu provedbu. 

Republika Hrvatska može iskoristiti puno toga, ali je ključno upoznati javnost i sve zainteresirane građane s mogućnostima koje ova inicijativa pruža. Jedna od takvih prilika je i konferencija ArhiBau koja se u Zagrebu održava od 7. do 9. listopada, a na kojoj ću predstaviti rad Europske unije na ovoj inicijativi s naglaskom na mogućnosti koje nudi za našu zemlju. Važno je upoznati građane sa svim detaljima kako bi njegova provedba bila uspješna. Pored toga, inicijativom je predviđeno i osnivanje kontaktnih točaka EU-a u državama članicama radi povezivanja i koordinacije za razmjenu informacija i iskustava, a što će utjecati na ostvarivanje ciljeva u svakom kutku Europske unije. 

Osigurano oko 85 milijuna eura

Koliko sredstava će biti izdvojeno za novi europski Bauhaus?

Za financiranje projekata u razdoblju 2021. - 2022. unutar ovog projekta će biti izdvojeno oko 85 milijuna eura. Mnogi drugi programi EU -a zasigurno će integrirati ovaj program u svoje prioritete, ali zasada nemamo točne informacije oko proračuna koji će u te svrhe biti izdvojen. 

Na koji se način građani Hrvatske, ujedno i poljoprivrednici, mogu uključiti u ovaj projekt, odnosno aplicirati na program Obzor Europa, LIFE te Europskog fonda za regionalni razvoj?

Europska komisija je nedavno objavila svoju prvu komunikaciju o Novom europskom Bauhausu u kojoj je iznijela ideje, mjere i smjernice za uspješnu provedbu ove inicijative u državama članicama Unije. Kako bi se podržala njegova provedbu, osnovat će skupinu za strateško promišljanje i djelovanje radi zajedničkog stvaranja alata, rješenja i mjera politike kojima će se olakšati provedba projekata na terenu. 

Kuća soli latvijske arhitektice Brigite Bula (Foto:Instagram/neweuropeanbauhaus)

Na svojim su stranicama zasad objavili par natječaja povezanih s ovom inicijativom od kojih je najvažniji onaj za odabir inovativnih pilot projekata koji simboliziraju njezine vrijednosti.

Koje se aktivnosti mogu očekivati povodom provedbe ove inicijative?

Do sredine listopada bit će objavljena još tri natječaja na koje će se moći prijaviti svi zainteresirani građani s dobrim i inovativnim idejama koje utjelovljuju vrijednosti i ciljeve ove inicijative. Hrvatska obiluje obrazovanim i sposobnim ljudima te sam sigurna da će njezina provedba u našoj zemlji biti zadovoljavajuća. 

Također, u proljeće 2022. godine održat će se prvi festival Novog europskog Bauhausa na kojem će se sagledati dosadašnji rezultati te potaknuti daljnji angažman građana, stručnjaka i svih zainteresiranih dionika za napredak ove inicijative. 


Tagovi

Novi europski Bauhaus Europska komisija Ruralni prostor New european Bauhaus Željana Zovko Europski parlament


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]