Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Porez
  • 04.12.2013. 09:30

Želite prijeći na paušalno oporezivanje dohotka?

Fizičke osobe koje obavljaju samostalnu djelatnost obrta te poljoprivrede i šumarstva, uz uvjet da nisu obveznici PDV-a i ako im ukupni godišnji primici u 2013. nisu bili veći od 149.500,00 kn, mogu se odlučiti za paušalno oporezivanje dohotka

Foto: danas.net
  • 2.342
  • 184
  • 0

Mogućnost plaćanja paušalnog poreza na dohodak propisana je Zakonom o porezu na dohodak, a dodatne uvjete određuje Pravilnik o paušalnom oporezivanju samostalnih djelatnosti. Pored uvjeta za paušalno oporezivanje dohotka, kako to propisuje Zakon o porezu na dohodak, da fizička osoba nije obveznik PDV-a i uvjeta primitaka u prethodnoj godini nižih od 149.500,00 kn, Pravilnik o paušalnom oporezivanju samostalnih djelatnosti određuje i dodatne uvjete koje je potrebno zadovoljiti.

Djelatnost se ne može obavljati u izdvojenim poslovnim jedinicama ili proizvodnim pogonima, a fizička osoba ne smije obavljati samostalnu djelatnost trgovine i ugostiteljstva. Međutim, nije propisan uvjet zaposlenih radnika, a dohodak od samostalne djelatnosti može se paušalno oporezivati i ako se samostalna djelatnost obavlja u supoduzetništvu (zajedničkom obavljanju obrtničke djelatnosti). Uvjeti da bi se supoduzetništvo moglo paušalno oporezivati je da ukupan dohodak od zajedničkog obavljanja samostalne djelatnosti nije veći od 149.500,00 kn i da svi supoduzetnici pojedinačno udovolje i ostalim propisanim uvjetima (nisu obveznici PDV-a, nemaju izdvojenih poslovnih jedinica niti proizvodnih pogona). Za paušalno oporezivanje ostvarenog dohotka potrebno je kumulativno ispuniti sve navedene uvjete.

Ako bi se odlučilo za paušalno oporezivanje dohotka, prestaje obveza vođenja poslovnih knjiga i podnošenja godišnje porezne prijave za ostvareni dohodak po toj osnovi. No, paušalni obveznici poreza na dohodak ipak trebaju promet evidentirati u knjizi prometa i dostaviti godišnje izvješće o ostvarenim primicima na Obrascu PO-SD. Obveznici poreza na dohodak u paušalnom iznosu u 2013. Obrazac PO-SD trebaju podnijeti najkasnije do 15. siječnja 2014. za 2013. godinu.

Tko ima pravo na paušalno oporezivanje?

Uvjet godišnjeg primitka kao granice za paušalno oporezivanje dohotka često je u praksi i raznoj literaturi pogrešno tumačen, pa citiramo članak 44., stavak 1. Zakona o porezu na dohodak „Poreznom obvezniku koji obavlja djelatnost iz članka 18. stavka 1. i 3. ovoga Zakona, a nije obveznik poreza na dodanu vrijednost prema Zakonu o porezu na dodanu vrijednost, te koji po osnovi te djelatnosti u poreznom razdoblju ne ostvaruje ukupni godišnji primitak veći od 65% iznosa propisanog za obvezni ulazak u sustav poreza na dodanu vrijednost prema Zakonu o porezu na dodanu vrijednost, dohodak i porez na dohodak može se utvrđivati i u paušalnom iznosu.

Posebno iz citiranog ističe se „koji po osnovi te djelatnosti“ jer, kako navodi www.misljenja.hr, za cenzus od 149.500,00 kn (65% iznosa propisanog za obvezni ulazak u sustav poreza na dodanu vrijednost) nikako ne treba ubrajati primitke u naravi za izuzimanje dugotrajne imovine - osobito zbog promjene načina oporezivanja, jer to nisu primici nastali obavljanjem te djelatnosti obrta, već je to „izuzimanje“ propisana obveza Pravilnikom. Upravo su u tome postupanja raznih ispostava Porezne uprave neujednačena.

Dakle, sve koji žele promijeniti način oporezivanja prelaskom na paušalno oporezivanje, upozoravamo na članak 31., stavak 4. Pravilnika o porezu na dohodak prema kojem u tom slučaju za postojeći obrt treba postupiti kao pri prestanku (likvidaciji) obavljanja djelatnosti.

Svi koji zadovoljavaju ranije navedene uvjete i koje utvrđivanje poreznih obveza kao kod prestanka obavljanja obrta ne dovodi do velikih poreznih obveza, ako žele prijeći na paušalno oporezivanje dohotka trebaju najkasnije do 15. siječnja 2014. podnijeti prijavu u registar poreznih obveznika na Obrascu RPO i Obrascu RPO/A nadležnoj ispostavi Porezne uprave prema prebivalištu ili uobičajenom boravištu. Uz prijavu dostavlja se pregled primitaka i izdatka iz Knjige primitaka i izdataka (iz Obrasca KPI) i pregled ukupnih tražbina iz Evidencije o tražbinama i obvezama (iz Obrasca TO) za 2013. Pregled tražbina ne bi trebao biti nužan ako se prijava podnosi nakon 1. siječnja 2014. jer će na dan 31.12.2013. sve nenaplaćene tražbine već biti evidentirane kao plaćene u naravi, jednako kao i obveze.

Fizičke osobe koje će tek početi obavljati samostalnu obrtničku djelatnost i ispunjavaju uvjete iz Pravilnika o paušalnom oporezivanju samostalnih djelatnosti, prijavu također podnose na Obrascu RPO i Obrascu RPO/A, nadležnoj ispostavi Porezne uprave prema svom prebivalištu ili uobičajenom boravištu ali u roku od 8 dana od početka obavljanja djelatnosti (dana rješenja o početku obavljanja djelatnosti).

Pravilnik o paušalnom oporezivanju samostalnih djelatnosti određuje da je godišnja paušalna porezna osnovica u kunama

Za primitke
Godišnja porezna osnovica
Iznos godišnjeg paušalnog poreza na dohodak
Od 0,00 do 85.000,00
12.750,00
1.530,00
Od 85.000,01 do 115.000,00
17.250,00
2.070,00
Od 115.000.01 do 149.500,00
22.425,00
2.691,00

Smanjenja paušalnog poreza na dohodak

  • 25% godišnjeg paušalnog poreza na dohodak za djelatnost koja se obavlja na području posebne državne skrbi I skupine, otocima I skupine i za grad Vukovar
  • 50% godišnjeg paušalnog poreza na dohodak za djelatnost koja se obavlja na području posebne državne skrbi II skupine
  • 75% godišnjeg paušalnog poreza na dohodak za djelatnost koja se obavlja na području posebne državne skrbi III skupine i za brdsko planinska područja.

Za godišnji paušalni porez na dohodak, na koji se obračunava i prirez, Porezna uprava donosi rješenje, a plaća se tromjesečno do posljednjeg dana svakog tromjesečja. Članak 70. Zakona o doprinosima propisuje osnovicu za obračun doprinosa za obrtnike „paušalce“ kao umnožak prosječne plaće i koeficijenta 0,4. Doprinosi se plaćaju prema rješenju nadležne ispostave Porezne uprave za svako obračunsko razdoblje odnosno kalendarsku godinu.

Foto: danas.net


Tagovi

Paušal Oporezivanje PDV Obrazac PO-SD Obrazac RPO Obrazac KPI Obrazac TO Porezna osnovica Porezna uprava

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?