Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 23.09.2008.

Železnjak neće Imotu, Imoćani žele Todorića

Za vlasnika Imote Imoćani bi najradije vlasnika Agrokora, rodom iz Imotskog

  • 548
  • 26
  • 0

Nakon propalog trećeg natječaja u kolovozu, kojim je Fond za privatizaciju još jednom pokušao prodati Poljoprivredni kombinat Imotu za jednu kunu, a na koju se nitko nije javio, država će još jednom, kako doznajemo, pokušati spasiti Imotu od stečaja.

Prije same prodaje Imote FHFP i Uprava izradit će, saznajemo, program financijske konsolidacije.

Danas Imota ima 90 uposlenih, no ono što se u ovom trenutku zaboravlja je više od 90 hektara vinograda pod koncesijom Imote te gotovo 1100 kooperanata.

Uz pogone kapaciteta 2200 vagona i poslovne zgrade koje Imota ima u Imotskom, malo tko zna da Imoćani nisu prodali svoje itekako atraktivne prostore koji su vlasništvo Imote, a neki od njih se nalaze na izuzetnim lokacijama sarajevske Ilidže, Beograda, Zagreba i Splita.

Dug Imote u ovom trenutku je najveći prema Rusu Dmitriju Železnjaku koji je u dijelu Imotinih pogona pokrenuo uspješnu proizvodnju imotske votke “akvinte”, a otplatio je Imotin dug prema Splitskoj banci od 12,5 milijuna kuna. Drugi veliki dug je prema državi, što sve skupa iznosi oko 60 milijuna kuna.

I pored svega ovoga Imota ima svoju budućnost i ovogodišnji otkup grožđa od kooperanata nije, ističu u Imoti, zanemariv. Nešto manji je od lanjskog, koji je bio 250 vagona, uz izuzetno visoku kvalitetu grožđa.

U Imoti u ovom trenutku nitko ne želi javno iznositi smjernice za budućnost.

Ipak, u kombinatu i ovaj put prešutno očekuju pomoć većinskog vlasnika Ministarstva financija, tj. države za iznalaženje najboljeg rješenja, uz dakako zaobilaženje stečaja.

Sve trenutne dubioze u poslovanju i financijskim dugovima mogu se riješiti, poručuju iz Imote, dolaskom ozbiljnog kupca, jer Imoćani i dalje žele imati svoju Imotu u kojoj bi htjeli raditi i zaraditi.

U jednom trenutku povjerovali su kako će kupac Imote biti upravo Dmitrij Železnjak. On se pak na posljednji natječaj uopće nije javio.

Onoga koga bi Imoćani najradije vidjeli kao vlasnika Imote i imotskog vinogorja je Imoćanin Ivica Todorić i njegov Agrokor. Bilo bi to ujedno i prvo Todorićevo ulaganje u Imotsku krajinu.

- Naše su ruke odavno raširene prema Todoriću, vrata su mu širom otvorena - poručili su Imoćani.

Hoće li Todorić krenuti u ovaj izazov, ostaje vidjeti, a da prevlada i određena doza lokapatriotizma, bilo bi, poručuju Imoćani, i te kako dobro.

Imota i nije tako velik zalogaj koji Todorić ne bi mogao bezbolno progutati.


Izvori

Jutarnji list

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.