• Prijatelji životinja
  • 20.03.2019. 09:00

Zelena jela za plavo more: Riblji paprikaš bez riba, morski štapići od artičoka

U sklopu kampanje "Poštujmo naše more", Udruga Prijatelji životinja objavila je i kuharicu Ane Mihalić u kojoj su i recepti za morsku pogaču à la Komiža, mrkva kao dimljeni losos...

Foto: Kuharica Ane Mihalić
  • 343
  • 44
  • 0

Riblji paprikaš bez riba, gljive à la brodet, krumpir à la bakalar, mrkva kao dimljeni losos, tikvica u morskom plaštu, tofu i čips, morski štapići od artičoka - dio je to jela objavljenih u kuharici Ane Mihalić koju je Udruga Prijatelji životinja objavila u sklopu kampanje "Poštujmo naše more". Sama kampanja, navode, pokrenuta je u suradnji s europskom krovnom organizacijom za dobrobit životinja Eurogroup for Animals, a cilj je educirati građane Hrvatske i turiste o poštovanju našega mora i života u njemu.

Lani je, dodaju, objavljena e-kuharica, a ove godine je izdano i tiskano izdanje morske kuharice "Zelena jela za plavo more". Kuharica je, kaže autorica u predgovoru, nastala u želji da nas nadahne da jednostavno prilagodimo mnoga jela tako da ne uključuju ribe i ostale živuće stanovnike voda i budu prilagođena onima koji ih iz bilo kojeg razloga ne mogu ili ne žele jesti, a opet jednako primamljiva i prikladna za sve.

"U svijetu je u posljednjih 50 godina istrijebljeno čak 90 % velikih ribljih populacija te je i naše Jadransko more u velikoj opasnosti od izlovljavanja, zagađenja i klimatskih promjena. Industrija proizvodnje riba najmasovnija je po broju ubijenih jedinki svake godine. Tako je u Hrvatskoj 2017. godine ulovljeno i uzgojeno 83 318 tona ribe.

Kuharica Zelena jela za plavo more pokazuje da odabirom gurmanskih veganskih specijaliteta možemo konkretno i najučinkovitije utjecati na spašavanje života u morima i bolju budućnost za sva živa bića. Sigurni smo da će recepti kao što su: morska pašteta, tjestenina s tofuom i povrćem à la tuna, riblji paprikaš bez riba, gljive à la brodet, krumpir à la bakalar, mrkva kao dimljeni losos, tikvica u morskom plaštu, tofu i čips, morski štapići od artičoka, morski burgeri od jackfruita s grahom, sendvič od hladne slanutkove salate à la tuna, pesto, veganski suši i morska pogača à la Komiža svima pobuditi tek te obogatiti ugostiteljsku ponudu, a time i potražnju", navode iz Udruge Prijatelji životinja

E-kuharicu možete vidjeti ovdje


Tagovi

Zelena jela za plavo more Kuharica Prijatelji životinja Kampanja Poštujmo naše more Ana Mihalić


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Željka je diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Primjena najnovijih dostignuća u ventilaciji. #jedilokalno